VIDEO. O zi din viaţa unui şofer de marfă

  • „E meserie frumoasă şoferia“, spune Cornel Sudriu. Are 25 de ani şi deja destulă experienţă pe maşină. Îi place. Mai ales că nu conduce orice maşină. Cornel e şofer pe maşina de lapte.

Dar, oricât i s-ar potrivi lui această meserie, tot n-ar putea să spună că-i e uşor. Tot trebuie să se trezească în toiul nopţii, să fie cât mai devreme la depozitul de lactate şi, deci, să ajungă cât mai devreme la toate magazinele care au nevoie de el. Maşina cu lapte trebuie să ajungă dimineaţa la cumpărători, asta e lucru ştiut. Iar cumpărători sunt şi în Bucureşti, dar şi în Piteşti, Ploieşti sau Braşov.

Aşa că, atunci când e de serviciu, Cornel parcurge zilnic sute de kilometri pe şoselele din România. A ajuns să cunoască fiecare groapă din asfalt, fiecare popas cu mici gustoşi, chiar şi fiecare loc în care poliţiştii mai stau la pândă cu radarul. Nu e zi de muncă în care să n-aibă de-a face cu şoferi periculoşi, cu aglomeraţie, cu alţi şoferii neatenţi şi, mai ales, cu drumurile neîngrijite din România. Dar, chiar şi aşa, pentru Cornel, şoferia tot rămâne o meserie frumoasă.

În ultimele luni, am început să înțelegem mai bine importanța meseriilor pe care înainte le treceam cu vederea și valoarea muncii din spatele lor. Continuăm seria de reportaje despre aceste meserii care merg înainte chiar și atunci când lumea se oprește în loc.

De data aceasta l-am însoţit pe parcursul unei zile de muncă pe șoferul Cornel Sudriu.

Acest material a fost realizat cu sprijinul OLX – Locuri de muncă

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.