VIDEO. Partidul iartă orice păcat: PNL îl ține în brațe pe primarul care a făcut sex cu două minore traficate

Cel mai puternic partid al țării susține din umbră un candidat cu grave probleme de imagine: Damian Butnariu, primarul comunei Mogoșești-Siret, din județul Iași, a recunoscut în instanță că a întreținut relații sexuale cu două fete minore, pe care un proxenet i le-a adus chiar în sediul primăriei.

Butnariu nu e un simplu primar de comună. Se află la al patrulea mandat și în ultimii 16 ani a adus multe voturi pentru partid, devenind un om influent în PNL Iași: în 2016 a candidat la parlamentare și spera la un post de ministru.

La începutul anului, când a izbucnit scandalul sexual, Butnariu a fost exclus din PNL și însuși premierul Orban a promis că liberalii vor avea un alt candidat la locale în comuna Mogoșești-Siret.

Opt luni mai târziu, Butnariu s-a înscris în cursă ca independent, dar toate indiciile arată că este susținut de liberali: afișele lui folosesc culorile PNL și sunt tipărite la aceeași firmă, iar PNL-iștii nu și-au mai pus candidat în comună, pentru a nu-l încurca pe Butnariu. Acesta le citește angajaților din primărie mesaje de susținere primite din partea liderilor PNL.

Am fost la Mogoșești-Siret să documentăm întreaga situație. Urmează o poveste despre cum trec partidele peste orice principiu pentru a-și susține soldații credincioși care le asigură voturi și despre inerția unui electorat îmbătrânit și needucat, gata să ierte orice greșeală și să accepte orice sfidare.

Editori: Mihai Voinea și Cristian Delcea

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.