Liniștea electorală din județul Mureș a fost tulburată săptămâna trecută, după ce Recorder a prezentat cazul lui Ovidiu Ianculescu, un director din cadrul Apelor Române care a fost înlăturat din funcție pentru a face loc unui membru PNL. Reportajul a fost văzut de peste un milion de oameni, iar la presiunea publică însuși președintele Iohannis a vorbit despre efectele politizării din instituțiile publice. Cel mai afectat din acest scandal a ieșit președintele PNL Târgu Mureș, Ervin Molnar, care este și directorul Apelor Române. Molnar deschide lista PNL Mureș la Camera Deputaților, iar în răspunsurile la chestionarul Recorder (răspunsuri oferite înainte de apariția reportajului cu Ovidiu Ianculescu), Molnar vorbește despre o analiză riguroasă asupra competențelor bugetarilor, inclusiv ale celor de la Apele Române.
Conform scorului politic de la ultimele alegeri locale, cele mai multe mandate din Mureș vor ajunge la UDMR, care ar urma să trimită în Parlament trei deputați și doi senatori. Ne-a atras atenția Kulcsár-Terza József-György, fost deputat de Covansa, transferat acum la Mureș. Nu știe nimic, nu-și dorește nimic și e de o sinceritate încremenitoare: „Nu am vreo idee pentru noul mandat. După cum cunoașteți, eu sunt din Covasna, pe Mureș am primit un loc acum. Nu am niciun proiect“.
Județul Mureș are 12 mandate de parlamentar, opt pentru Camera Deputaților și patru pentru Senat. Am contactat 13 candidați cu șanse la un post în legislativ, iar 12 dintre aceștia au acceptat să ne răspundă telefonic la întrebări. Președintele interimar PSD Mureș, Dumitrița Gliga – fiica lui Vasile Gliga, fostul lider local al PSD –, a preferat să ne transmită răspunsurile pe e-mail.
Notă: Informațiile din cărțile de vizită au fost redactate așa cum ni le-au comunicat candidații. Puteți alege un anumit candidat apăsând pe butonul de sub poză sau puteți să-i vedeți pe toți parcurgând articolul integral.
Csaszar Karoly Zsolt
Senat
Primul loc de muncă:
am predat Dreptul la o școală postliceală
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de senator)
Ultima școală absolvită:
masterat în Administrație Publică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Limbi străine:
maghiara (limba maternă), engleza (mă descurc)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Timp de 15 ani am lucrat ca secretar la o primărie din județul Mureș. Consider că asta este experiența mea, contactul direct cu oamenii și gestionarea problemelor directe ale cetățenilor.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am lucrat foarte mult la modificarea legilor fondului funciar și la Legea cadastrului. Sunt foarte multe probleme în Ardeal legat de punerea în posesie și eliberarea titlurilor de proprietate. Sunt foarte multe probleme cu tranzacțiile de terenuri agricole pe bază de contracte scrise de mână și care au fost trecute, pe vremuri, în registrul agricol în proprietatea cumpărătorilor. Aceștia folosesc aceste terenuri de zeci de ani, dar nu pot face cărți funciare, titluri de proprietate, deoarece cei de la care au cumpărat sunt decedați sau moștenitorii sunt în străinătate și nu au niciun interes să vină, știind că terenul a fost deja vândut. Iar costurile cu procedura succesorală sunt mult mai mari decât valoarea terenului. Primordial pentru mine este continuarea acestei proceduri.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Am depus deja un proiect de lege privind preluarea din domeniul statului de către Consiliului Județean Mureș a unui teren aferent unei linii CFR. Acolo a fost o cale ferată înainte, dar 80% din line e furată, nu mai există. În momentul de față nu se poate reface această linie. Și vrem să transferăm terenul de acolo în domeniul public al Consiliului Județean Mureș, care a demarat deja un proiect de pistă de biciclete de 60 de kilometri de la Târgu Mureș până la Câmpu Cetății. Pe tronsonul Câmpu Cetății-Sovata funcționează mocănița. E o zonă turistică. Terenul ăsta aparține statului român, este în administrarea CFR, nouă ne trebuie dreptul de proprietate. Legea a trecut de Senat, sperăm că și de Camera Deputaților.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cea mai importantă e problema economică. Dacă nu se pune la punct economia, o să fie o criză extraordinar de mare. Mă refer în HoReCa, de exemplu, cel mai afectat domeniu. În România turismul este esențial. Și, dacă nu-i ajutăm pe cei din HoReCa să rămână pe linia de plutire, o să fie dezastru. Aici trebuie să lucreze Guvernul, să găsească o strategie, ca să rămână pe linia de plutire, ca după ce trece criza asta să poată funcționa normal. Noi, din Parlament, la începutul pandemiei, am și depus la Guvern o listă cu 27 de puncte care consideram noi că ar ajuta. Totuși, niciun punct n-a fost luat în calcul la adoptarea ordonanțelor de urgență vizavi de combaterea Covid.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Dar e o problemă foarte complicată, care trebuie discutată în comisiile de specialitate. Sunt idei și pro și contra. Iar eu nu înțeleg care e problema cu alegerile într-un singur tur. Ar trebui să văd proiectul de lege, condițiile tehnice, apoi aș putea să-mi dau cu părerea.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Nu putem să generalizăm. E nevoie de o analiză corectă și unde se constată că sunt angajați care nu au ce lucra sunt de acord să se reducă numărul. Sunt multe situații – la nivel central – unde ar fi benefică reducerea de personal, dar sunt și multe UAT-uri în care sunt probleme de personal. La comune, dacă nu sunt angajați, cum să reduci numărul de posturi?
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
În cazul UDMR nu a fost niciodată o astfel de problemă. Din partea mea și din partea UDMR nu e nicio problemă să se piardă mandatul.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Nici nu m-am gândit la această problemă. Dar cred că ar fi benefic să aibă copiii educație sexuală.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Stați să traduc titlul, că eu citesc în limba maghiară. E scriitorul meu preferat, fiind jurist, John Grisham și a apărut o nouă carte în Ungaria, ar fi ceva de genul „Un timp pentru iertare”. E ultima lui carte. Încă nu s-a publicat în română.
Novak Csaba Zoltan
Senat
Primul loc de muncă:
profesor de istorie, la Liceul „Bolyai Farkas”
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de senator)
Ultima școală absolvită:
doctorat, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București.
Limbi străine:
engleză, maghiara (limba maternă)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Educație și cultură. Am terminat liceul pedagogic, am lucrat ca învățător un an, apoi am terminat Facultatea de Istorie, la Cluj, am fost profesor de istorie o perioadă, iar apoi am urmat studii de doctorat în București, la Institutul „Nicolae Iorga”. Din 2004 am lucrat ca cercetător la Institutul „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș. Sunt profesor cu plata la oră la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Noi, la UDMR, lucrăm în grup și avem un program bine definit în domeniul învățământului, bazat pe reprezentarea intereselor specifice ale educației în limba maghiară. Și avem un alt program pentru îmbunătățirea educației la nivel național. În ce privește învățământul în limba maternă, consider că avem un sistem educațional instituțional destul de bine organizat la nivel de comunitate maghiară. Trebuie să creștem competitivitatea. Iar la nivel național consider că sunt anumite probleme majore unde e nevoie de un oarecare compromis și de colaborare cu partidele românești. Consider că e foarte importantă debirocratizarea învățământului.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
La județ, trebuie să fim foarte atenți la reorganizarea învățământului profesional. Ăsta e punctul slab din Mureș în ce privește educația. Este nevoie și la nivel de oraș, de Târgu Mureș, de reorganizare și regândire a rețelei școlare.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sunt trei domenii de menționat: fragilitatea economiei, sistemul sanitar și, nu în ultimul rând, sistemul educațional. Legat de asta, ca soluție este vorba în primul rând de dotarea elevilor și a dascălilor cu tablete și laptopuri. Dar considerăm că nu este de ajuns dotarea, este nevoie și de pregătirea cadrelor didactice, psihologic și didactic. Trebuie să mergem înainte cu programul de digitalizare.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
E un punct foarte sensibil, nu pot să vă dau un răspuns.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Nu am un răspuns, depinde de situație. Dacă se dovedește fapta, trebuie să răspundă fiecare dintre noi.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Stați să vă spun exact, că am făcut notițe! Este o carte cu mai mulți autori, era vorba despre viața culturală din perioada comunistă. Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir: „Explorări în comunismul românesc”.
Ioan Cristian Chirteș
Senat
Primul loc de muncă:
ocolul silvic Sângeorgiu de Pădure, Mureș
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de deputat și unul de senator)
Ultima școală absolvită:
masterat în Administrație publică locală la o școală de pe lângă Facultatea de Petrol și Gaze, Ploiești. Și am făcut și un curs la Colegiul Național de Apărare
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Expertiza mea este în domeniul silvic, mediu, administrație publică și, bineînțeles, securitate internă și internațională. De profesie sunt inginer silvic, am activat peste 15 ani în domeniul silvic, de la toate funcțiile (inginer șef district, inginer șef-șef ocol, director al Direcției Silvice Mureș), până în perioada 2008. Pe urmă, am lucrat în administrația locală, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș. Am intrat în Parlament, am fost deputat, membru al Comisiei de agricultură. Din 2016 sunt senator și actual membru al Comisiei speciale pentru exercitarea controlului asupra activității Serviciului Român de Informații.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Trebuie să ne așezăm asupra Legii mediului. Va trebui să introducem o serie de obligații ale cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și modul în care autoritățile locale gestionează aceste probleme. Va trebui să modificăm și Legea privind poluarea aerului, este o lege la care țin foarte mult. Sunt și pentru o reorganizare – dar nu de fațadă -, printr-o lege specială, a Romsilva, care este o regie care deja nu mai ține pasul cu noile provocări ale mediului. Și mai sunt mult-așteptatele Legi ale siguranței naționale, eu făcând parte din Comisia specială pentru elaborarea acestor legi. Suntem printre ultimii din Europa care încă nu am modificat această legislație.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Doresc o descentralizare și o eficientizare a administrației locale. O debirocratizare a instituțiilor statului. Trebuie să trecem la un nou nivel prin digitalizarea tuturor instituțiilor statului, astfel încât cetățeanul să poată să acceseze ușor absolut orice document. Statul trebuie să fie prietenul cetățeanului, nu să fie – așa cum îl simte astăzi cetățeanul – un inamic. Și, bineînțeles, e nevoie de schimbarea relației dintre instituția publică județeană din Mureș și cetățean.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Noi nu am avut proceduri clare pe tot ceea ce înseamnă stare de urgență. Nu am avut nici legislație. A trecut din mers o legislație privind starea de urgență. Aici va trebui să fim mult mai aplecați asupra modificărilor acestei legi. În al doilea rând, deși am luat măsuri foarte bune, iată că numărul de infectări nu scade. Cred că va trebui să luăm măsuri mai dure. Apoi e vorba de infrastructura spitalicească: am văzut cu toții, cum bănuiam, că este deficitară, dar acum ni s-a arătat tuturor cum funcționează. În Parlament va trebui să dăm o lege mult mai serioasă privind starea de urgență. Trebuie să actualizăm și legislația privind rechiziționarea unor bunuri. Noi avem o astfel de lege pentru cum rechiziționăm în caz de război, dar nu am avut o lege privind o pandemie sau o catastrofă. Se pare că în viitor și planeta o să se răzbune pe oameni din ce în ce mai mult. Va trebui să fim pregătiți.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ultima carte pe care am citit-o este despre „Ziua Z”, cu debarcarea aliaților din Normandia. Îmi place istoria. În carte este vorba de strategie, de lupta dintre fake-urile de la acea vreme. De fapt, era o luptă între informații aruncate greșit de fiecare dintre serviciile secrete ale beligeranților.
Leonard Azamfirei
Senat
Profesie:
profesor universitar, medic primar ATI
Primul loc de muncă:
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș
Actualul loc de muncă:
rector la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș
Ultima școală absolvită:
UMFST Târgu Mureș
Limbi străine:
engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
În calitate de profesor universitar de ATI și rector al UMFST Târgu Mureș cred că am două zone de expertiză. Una este cea medicală, cu precădere cea de medicina bolnavului critic. A doua e cea de învățământ, cu precădere învățământ superior.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Legea educației digitale. Învățământul clasic își păstrează valoarea, dar este necesar un sistem complementar de educație digitală, susținut de stat, care să permită constituirea unei baze de resurse educaționale, oferită gratuit, pentru învățământul pre-universitar, în special. În paralel cred că trebuie concepută o strategie de formare a resursei umane calificate în utilizarea resurselor digitale. Statul este obligat să asigure infrastructura de transmitere a informației, în acest sens televiziunea publică trebuie să-și organizeze un canal educațional de tip tele-școală care să emită non-stop către fiecare elev, în fiecare casă.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Pentru dezvoltarea sistemului sanitar din județul Mureș, care este rămas în urma dezvoltării învățământului universitar, preponderent medical.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Este o combinație între o infrastructură nereformată și o resursă umană insuficientă. Trebuie regândită și rescrisă Legea sănătății astfel încât să existe o predictibilitate pe termen lung a resursei umane și a infrastructurii sanitare. Și o întărire a sistemului medical de urgență, astfel încât să facă față și altor situații care pot apărea pe viitor. Actuala lege a fost multiplu modificată, este probabil depășită, iar sistemele de sănătate – chiar și cele performante – din întreaga lume s-au dovedit că în asemenea situații critice sunt depășite de intensitatea fenomenului. Putem să învățăm din greșelile altora, ca noi să creăm o lege nouă.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Aș vota pentru în măsura în care s-ar asigura suportul social al celor care nu și-ar mai găsi locul în sistemul bugetar și în măsura în care va fi adăugată o componentă de digitalizare care să facă față nevoilor existente.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Cu totul pentru anularea imunității în cauzele penale.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
E o chestiune la care nu pot să vă răspund în acest moment, pentru că traseismul poate să fie de două feluri. Poate să fie un traseism de tip oportunist, dar poate să fie și o reașezare legată de direcția în care merge partidul și care nu se potrivește cu ideologia personală a parlamentarului.
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ultima carte pe care am citit-o este „University Technology Transfer”, de Tom Hockaday.
Kolcsar Anquetil Karoly
Camera Deputaților
Profesie:
medic veterinar
Primul loc de muncă:
medic veterinar, Direcția sanitar-veterinară Mureș
Actualul loc de muncă:
am un cabinet medical veterinar
Ultima școală absolvită:
Facultatea de Medicină Veterinară
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
În domeniul agricol și mediul rural.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Reforma Legii achizițiilor publice. Sunt mai multe motive. Unul e că antreprenorii locali nu sunt favorizați în niciun fel.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Infrastructura în zonele rurale și construirea unei rețele de piste de bicicliști.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Chiar din primele zile, cea mai gravă vulnerabilitate a fost acea economie prea globalizată. Ar trebui să punem accent pe dezvoltarea lanțului alimentar local, pe dezvoltarea producătorilor locali. Ca să nu mai depindem de exterior. Dacă se închide granița, nu mai ajunge făina în țară, brutarii nu mai au din ce face pâine. E nevoie de relansarea industriei alimentare, a sectorului agricol. Se poate face un pachet de legi, inclusiv să se modifice Legea achizițiilor publice. Producătorii locali să fie punctați mai mult dacă participă la achiziții publice, ca în Germania.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Este o carte în limba maghiară pe care am citit-o. Nu știu cum se spune titlul în română.
Csep Eva Andrea
Camera Deputaților
Profesie:
specialist în comunicare, relații publice și resurse umane
Primul loc de muncă:
bijutier la Târgu Mureș
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de deputat)
Ultima școală absolvită:
masterat în sociologie, Universitatea din București
Limbi străine:
maghiară (limba maternă), engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
În domeniul muncii și protecției sociale.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Vreau să continui proiectele de legi depuse și care vin în ajutorul familiei, care nu doar promovează natalitatea în România, ci chiar vin în sprijinul familiilor și al tinerilor ca să întemeieze o familie. E vorba de achiziționarea de mașină mare pentru familiile care au peste trei copii, cu un sprijin din partea statului. Mai am în vedere, pentru bunici, concediul de creștere a nepotului. Plus un proiect pentru zile libere plătite pentru părinți când trebuie să ducă copilul la medic. În legislația actuală au voie doar o zi.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Cauza care e aproape de sufletul meu e situația serviciilor sociale care sunt subfinanțate în județ și nu sunt o prioritate. Dar nu e doar la Mureș, ci așa e în general pentru guvernarea centrală.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Neadaptarea condițiilor de muncă pentru a lucra de acasă. Și lipsa digitalizării. A trebuit să vină o pandemie ca să ne dăm seama că birocrația și hârtiile ne obosesc pe toți și că putem rezolva foarte mult prin digitalizare. Nu există nici protecția locurilor de muncă și a familiilor. Foarte multe familii sunt în prag de sărăcie, nu avem pachete de salvare pentru aceste familii, pentru că nu sunt prioritare serviciile sociale care ar ajuta foarte mult. Ca soluții în Parlament, cred că trebuie sprijinite mai mult aceste servicii sociale. Și degeaba dăm legi în Parlament, dacă nu au acces copiii la educația online, de exemplu.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Se numește „Omerta”, e în limba maghiară și este scrisă de o scriitoare din Cluj Napoca, Tompa Andrea. Este vorba despre perioada colectivizării satelor din jurul Clujului.
Kulcsár-Terza József-György
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
la o firmă particulară
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de deputat de Covasna)
Ultima școală absolvită:
sunt licențiat în Drept
Limbi străine:
vorbesc limba maternă și limba statului (perfect)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Eu am făcut parte din Comisia pentru drepturile omului. Sunt jurist de meserie.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Nu am o idee. Voi propune ce e bine pentru minoritatea maghiară din Ardeal, dar în general ceea ce e bun pentru toți cetățenii României.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
După cum cunoașteți, eu sunt din Covasna, pe Mureș am primit loc, nu am niciun proiect.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sunt o serie de chestii care nu plac populației, pandemia e cea mai grea problemă nu numai în România, în toată lumea. În asemenea cazuri trebuie să ne unim și să acționăm conform legilor în vigoare și conform decretelor date de guvern, ca să trecem mai ușor peste această situație.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Nu pot și nu vreau să mă exprim, nu știu ce o să votez la momentul respectiv. O dată a fost discutată această problemă, ne-am dus la vot, după aceea nu s-a ținut cont de voința poporului. O să mă adaptez regulilor facțiunii, grupului din partid și așa o să votez.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
La fel: toate voturile ce le luăm, le discutăm în grup.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Nu pot să zic, dar nu simt că imunitatea parlamentară e ceva foarte important.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Nu este corect să intre pe o listă și să treacă la alt partid.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Este o întrebare la care nu vreau să răspund.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
E o carte în limba maghiară. Vă spun numai atâta, e bine.
Ervin Molnar
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
asistent manager într-o societate comercială
Actualul loc de muncă:
director la Administrația Națională „Apele Române“
Ultima școală absolvită:
masterat la „Petru Maior” (actuala Universitate de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș – UMFST)
Limbi străine:
engleză (mediu), franceză (începător)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Administrație publică locală, în primul rând.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Primul proiect va trebui să privească administrația publică locală. Un proiect care să ușureze traiectoria obținerii unei autorizații de construire, să eliminăm acele avize obligatorii, dar inutile. Am avut o discuție cu colegul meu Florin Roman, care a avut o inițiativă similară care a și trecut. Astfel, câteva avize au fost eliminate. Dar mai sunt și altele care trebuie eliminate.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Pentru realizarea centurilor ocolitoare din Târgu Mureș, Reghin și Sighișoara, pentru autostrada Ungheni-Câmpia Turzii și pentru realizarea drumului expres Ungheni-Târgu Mureș.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Nu cred că sunt deficiențe majore. Poate că politica guvernului poate fi îmbunătățită, dar nu cred că sunt deficiențe majore. Față de alte state ale Europei stăm destul de bine. Această mortalitate este un pic crescută, dar despre acest val știam că va veni și cred că Guvernul a luat măsurile cele mai bune. Chiar dacă mortalitatea a crescut.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Îi va legitima mult mai mult pe primari sau pe președinții de consilii județene.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Doar în urma unei analize riguroase. Eu, ca director la Apele Române, am sesizat această problemă. Suntem într-o analiză riguroasă a unei reduceri de personal, dacă se va impune acest lucru.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Dar e nevoie de imunitate la declarații politice.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Probabil că i-aș surprinde pe mulți colegi, dar aș vota pentru.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Elevii sunt mult mai receptivi față de profesori, decât față de părinți. Un părinte poate că nu e la fel de credibil. Am două fete, iar una are zece ani. Mai discut cu ea și în urma discuțiilor pleacă așa, să zic, oarecum îngândurată. Dar dacă același lucru îl aude de la școală, vine acasă total uimită, „Da, tata, ai avut dreptate!”.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Alaltăieri am reluat lectura la o carte numită „Dinastia”, de Stelian Tănase (n.r. – și Elena Vijulie) este vorba de Regele Mihai și de trecutul lui.
Sebastian Gabriel Toncean
Camera Deputaților
Profesie:
profesor de educație fizică și sport
Primul loc de muncă:
merceolog, mă ocupam de aprovizionarea magazinului părinților mei
Actualul loc de muncă:
președintele Federației Române de Culturism
Ultima școală absolvită:
masterat în Educație fizică și Sport, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca
Limbi străine:
engleză, spaniolă și germană
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Bineînțeles, domeniul sportului mă caracterizează, este un domeniu în care am performat. Este ceea ce pot oferi și simt că este o sincopă mare.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Acreditarea sălilor, pentru că avem o țară în care nicio sală nu este acreditată, oricine poate să facă asta doar după un simplu cod CAEN, fără să fie avizat, fără să știm dacă aparatura care există în sală este ceva artizanal sau ceva conform standardelor.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Mi-aș dori foarte mult un parc industrial în Reghin.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cred că e o problemă mondială, nu doar a statului român, faptul că nu suntem obișnuiți nici cu distanțarea socială, nici cu regimul ăsta de viață. Este o cu totul altă viață. Nu suntem pregătiți psihologic pentru momentele astea. În Parlament nu prea ai ce soluții să dai la asta. Mai ales că pandemia diferă de la o zi la alta, nu știm cazurile cum evoluează.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Imunitatea nu trebuie să fie un scut. Cine greșește să plătească.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Nu sunt de acord cu traseismul, dar nu poți să știi conjunctura. Cunosc situații în care anumiți primari au făcut pasul pentru comunitate.
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Autobiografia lui Putin”, scrisă de Stanislav Belkovski (n.r – „Putin. Biografia interzisă”, de Stanislav Belkovski)
Dumitrița Gliga
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
S.C. “Gliga Instrumente Muzicale” S.A.
Actualul loc de muncă:
S.C. “Gliga Instrumente Muzicale” S.A.
Ultima școală absolvită:
Școala Națională de Științe Politice și Administrative, studii academice postuniversitare
Limbi străine:
engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Antreprenoriat. Și societate civilă. Eu vin din mediul privat și știu ce eforturi și sacrificii trebuie făcute pentru a construi și a menține o afacere performantă la nivel european. Pe de altă parte, pun mare preţ pe latura socială. Am studiat și am activat în mai multe domenii și toate cunoștințele acumulate îmi vor fi folositoare. Dar, privind și invers lucrurile, adică ce ar vrea țara de la noi, cred că acum este nevoie de lideri cu gândire strategică. Probabil că experiența în domeniul privat va cântări cel mai greu în acest context.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Sunt multe domenii supralegiferate, altele, dimpotrivă. În urma discuțiilor avute cu reprezentanți din mai multe domenii, am multe amendamente care să clarifice sau să vină în ajutorul lor. Un proiect de lege care mă preocupă este legat de facilitarea accesului direct al producătorilor locali în rețelele de magazine. Un altul este legat de Legea cadastrului și facilitarea intabulării terenurilor în baza posesiei, dar care să nu fie în detrimentul cetățeanului român.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Pentru început, consider că avem nevoie de infrastructură și de investiții care să dea un impuls economiei locale și să aducă bunăstare cetățenilor. Un pas important în această direcție ar fi realizarea unei descentralizări reale.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cea mai mare problemă este deficiența de comunicare, care duce la lipsă de încredere. O lipsă totală de empatie și compasiune din partea autorităților pentru cetățenii obligați să suporte disconfortul măsurilor drastice de combatere a pandemiei. O consecință a deficienței de comunicare este dezbinarea, polarizarea societății. Soluția este o democrație mai participativă, care să genereze o comunicare reală între cetățeni și decidenți. Pandemia a scos la iveală, dincolo de orice altceva, slăbiciunile sistemului sanitar şi faptul că și noi, și alții suntem total nepregătiţi încă pentru astfel de urgenţe epidemiologice, dar va trebui să învăţăm să fim. Şi putem învăţa, în primul rând, depolitizând Sănătatea. Ea trebuie condusă de medici, de specialişti cu autoritate profesională de netăgăduit.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Ambele pot fi reprezentative, ambele au plusuri și minusuri, dar important este să nu modificăm permanent legislația.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Aparatul bugetar trebuie în primul rând eficientizat. Simpla reducere a acestuia nu produce și eficientizarea lui.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Sunt total de acord cu faptul că nimeni nu este mai presus de lege.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Nefiind legislație pentru vot uninominal acum, sunt de acord.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Este important și cum, și cine face această educație.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Acum citesc “Memoriile lui Hadrian”, un roman istoric al scriitoarei franceze Marguerite Yourcenar.
Florin Buicu
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
Spitalul Orăștie, asistent medical
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (două mandate de deputat)/ cadru didactic universitar
Ultima școală absolvită:
doctorat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST)
Limbi străine:
engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Sunt medic primar de sănătate publică și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, asta înseamnă că am experiență în sănătate și educație.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Finalizarea proiectului de lege la care sunt inițiator privind telemedicina. E un proiect pe care vreau să-l duc la bun sfârșit.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Domeniul sănătății este prioritar, mai ales pandemia prin care trecem. Construcția unui corp de clădire care să adăpostească paturile de mari arși este prioritatea zero, alături de Spitalul Universitar din Târgu Mureș. Astea sunt proiecte care deja au început, ele trebuie transformate în hotărâri de guvern care să asigure finanțare.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Ar fi multe. E vorba inclusiv de organizarea sistemului de sănătate publică pe paliere diferite, respectiv cel de ATI. Din perspectiva organizării, Legea sănătății adoptată fără dezbatere, prin asumare, a avut până acum peste 1800 de modificări. Ea cuprinde mai multe titluri, toate capitolele sănătății. Ar trebui luate și scoase ca și legi distincte ca să reglementeze domenii. Apoi, avem INSP, cu centre regionale care nu sunt folosite. La nivelul DSP-urilor nu mai avem medici la conducere. La cum e acum reglementat, se prevede că orice DSP poate fi condus de un popă, de exemplu, ceea ce nu e normal. N-am nimic cu economiștii sau inginerii, dar ei au altă perspectivă organizațională. O direcție de sănătate publică e mai mult decât o organizație care să poată fi condusă de un inginer sau de un economist.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Pentru, dar depinde, că la bugetari mă refer și la sănătate, unde am nevoie de o creștere a personalului. Dacă vorbim de administrații locale, da, bineînțeles.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
Aș vota pentru educație pentru sănătate. Aș răspunde întrebărilor legate de educație sexuală acolo, dar nu aș introduce-o ca materie obligatorie. Copiii să învețe de la spălatul pe mâini, până la cum să mănânce sănătos, cum să alerge. Sunt mai conservator din acest punct de vedere.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Tratatul profesorului Vlădescu de management sanitar (n.r. – Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar). Profesorul Vlădescu are o carte ceva mai veche și acuma am citit-o tocmai în ideea de a încerca să găsim o variantă de a o aduce la zi.
Adrian-Călin Buzgău
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
director la o firmă de topografie
Actualul loc de muncă:
o firmă de print digital și xerox
Ultima școală absolvită:
cursuri de nivel înalt „Securitate și bună guvernare”, Colegiul Național de Apărare
Limbi străine:
germană, maghiară, engleză, spaniolă și un pic de greacă, la nivel de vacanță
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Am fost și secretar de stat pe partea de tineret, cunosc foarte bine problemele, politicile care trebuie implementate, mai ales din punct de vedere al forței de muncă și al învățământului dual. Am experiență de trei-patru ani pe zona economică, pe industria de apărare. Am fost și la relația cu Parlamentul.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Mi-aș dori tare să se facă autostrăzile prin lege, că tot avem nevoie de autostrada Târgu Mureș-Iași, avem nevoie de centură, avem nevoie de drum rapid, Sighișoara are nevoie de centură. Eu aș vrea să editez o asemenea lege, dar am văzut în ultimul timp că nu prea se respectă legea privind autostrăzile.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
Avem nevoie de dezvoltarea aeroportului, mai ales pe zona cargo, fiind și la un nod de autostradă. Asta ar fi foarte important, în mijlocul țării, un aeroport cargo.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Am identificat foarte multe. În primul rând situația paturilor de la terapie intensivă. Avem peste 10.000 de cazuri pe zi, nu știu câte sunt de trimis la ATI. Am înțeles că am fost luați prin surprindere în martie, dar în opt luni de zile puteam să ne pregătim, să suplimentăm paturile de ATI, în așa fel încât toți bolnavii să-și găsească refugiul la spital. Personalul medical trebuie „perfecționalizat” și reprofilat în așa fel încât să se ocupe de cazurile astea de Covid.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Cu amendamente, dar aș vota pentru. Sunt total împotriva traseismului politic, însă e discutabil.
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Nu vreau să glumesc, dar tocmai am luat o colecție de cărți „Cum să fii o lady” și „Cum să fii un gentleman” (n.r. – „Cum să fii o lady. Mic tratat de eleganță”, de Candace Simpson-Giles, „Cum să fii un gentleman. Mic tratat de eleganță”, de John Bridges). Am o fetiță de opt ani și în fiecare seară îi citesc din ele.
Emil Marius Pașcan
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
profesor suplinitor la un liceu din Deda, Mureș
Actualul loc de muncă:
Parlamentul României (un mandat de senator și unul de deputat), lector universitar
Ultima școală absolvită:
doctoratul, la Universitatea de Nord, Baia Mare. Sunt doctor în Filosofia moralei
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Administrație, educație, cultură. Mă consider expert în administrație publică, unde m-am specializat în diverse cursuri post-universitare. Am lucrat chiar la zi ca funcționar public, timp de nouă ani și apoi alți patru ani ca prefect al județului Mureș. De asemenea sunt cadru didactic universitar și am această experiență și în zona educației. Dar și a culturii, fiind și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Nu pot să mă opresc la unul singur. Sunt 150 de proiecte legislative pe care le-am promovat până acum. Aș relua mare parte dintre ele, pentru că multe n-au trecut. Dar cel mai important este reducerea la 300 a numărului de parlamentari, conform referendumului din 2009.
3. Pentru ce cauză a județului Mureș veți milita în Parlament?
În primul rând pentru proiectele mari, cum ar fi centura municipiului Târgu Mureș. Cred că suntem printre puținele (dacă nu singurul) municipiu reședință de județ care până astăzi nu are o centură ocolitoare. Există un proiect care stă în băltire de prin 2014. Aici m-aș mobiliza, să încerc prin Ministerul Transporturilor să deblochez proiectul, să fie relicitat și finalizat.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Este un sistem medical haotic, fără resursele necesare și care are o proiecție națională absolut dezechilibrată. Sunt centre foarte puternice medical, iar în rest, în țară, e o mare problemă. Aici trebuie reglate lucrurile, poate și prin construirea spitalelor regionale despre care se tot vorbește în ultimii ani și nu s-a făcut mare lucru. Noi avem un proiect legislativ, o modificare de fond a organizării sistemului sanitar la nivelul României. A fost respins în actualul mandat, l-am reluat, adaptându-l ca o soluție pentru a consolida sistemul sanitar la nivelul întregii țări. Tot proiectul nostru este și cel privind construirea celor opt spitale regionale. Câtă vreme niciunul din guverne nu și le-a asumat, le-am transformat în proiect legislativ. Nu ar trebui să promovăm astfel de lucruri ca legi, dar câtă vreme guvernele nu-și fac datoria, noi le transformăm în obligații legale, apoi dacă nu sunt înfăptuite putem să ne adresăm pe cale penală.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Avem și proiect legislativ, care ne-a fost respins, pentru alegerea primarilor și alegerile președinților de consilii județene în două tururi de scrutin. Suntem inechivoc!
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Clar, pro. Este un aparat bugetofag, care trebuie redus la strictul necesar, să funcționeze pe principii de eficiență, nu de clientelism politic.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Clar, pentru. Am votat întotdeauna inechivoc pentru ridicarea imunității parlamentare a celui cercetat penal, indiferent de ce parlamentar a fost vorba. Rămân consecvent!
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Suntem și cu un proiect legislativ înregistrat în acest sens.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Am votat pentru educația sexuală în școli, cu un singur amendament: să se facă la nivelul claselor primare cu acordul scris al părinților. Este vorba de copiii din clasele I-VIII.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Poate pe care am scris-o! Sunt la rândul meu autor de cărți, dar și citesc foarte mult. Ultima pe care am citit-o – pentru că am fost nevoit să-i fac și o recenzie – este „Biserica Ortodoxă și provocările viitorului”, scrisă de teologi și prieteni de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Autori sunt Mihai Himcinschi (n.r. – decanul facultății) și Răzvan Brudiu. Este o culegere de cercetări în domeniul teologiei.