VIDEO. De ce se înroșesc senzorii de poluare din București? Câteva explicații de pe teren

Două echipaje ale Gărzii de Mediu București au descoperit, într-una din zilele trecute, în decurs de numai câteva ore, mai multe focare de poluare cu particule de fum pe terenurile din zona limitrofă a Capitalei.

Arderea gunoiului industrial pentru extragerea fierului este o practică generalizată în comunitățile sărace din județul Ilfov, spune Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu. Oamenii care se ocupă cu așa ceva ard mașini vechi, cauciucuri, cabluri, electrocasnice, scaune de birou sau orice obiect care conține fier. Mai departe, valorifică metalul la centrele de fier vechi. E o întreagă afacere cu deșeuri, care pornește de la depozitarea ilegală pe terenuri private sau ale primăriilor, continuă cu incendieri care generează particule poluante și se termină cu vânzarea fierului rezultat din ardere.

„E suficient să existe 10-15 astfel de focuri toxice prin curțile oamenilor sau pe câmpuri pentru ca un sector din București să fie afectat“, spune Octavian Berceanu. Despre cât de mult afectează particulele de fum produse de acești „poluatori mici“, unde este pericolul în cazul marilor poluatori și cum este statul complice la otrăvirea aerului, în reportajul de mai jos.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.