VIDEO Dragnea pe deal (odă politică contemporană)

Pentru că a plouat și avem recoltă bogată, pentru că Petre Daea e cel mai simpatic ministru din Guvern, pentru că Bărăganul e aproape de București și nu se face gaură-n cer pentru două-trei live-uri la televiziunile de știri, pentru că agricultorii au o aplecare istorică spre domnul Ion Iliescu și fiii, pentru toate astea și pentru cine știe câte alte motive, departamentul de PR/propagandă al Partidului Social Democrat a hotărât: domnul Liviu Dragnea merge la amenajarea de irigații Gălățui Călărași pentru a inaugura lucrările de refacere de la Stația de pompare a apei km. 388.

Așa că iată-l pe Liviu Dragnea refăcând tablouri de acum 30 de ani: primit cu cele mai bune fructe și legume din județ, înconjurat de tot activul de partid călărășean, ba încă și de opoziție, căci agricultura n-are culoare politică. Iată-l aruncând înspre ziariști cifrele record ale unei veri în care s-a îndurat Dumnezeu și a dat ploaie: „avem producții record la rapiță, la orz și la orzoaică…“. În fine, iată-l pășind hotărât către navele sistemului de irigații, arătând cu mâna înspre macaralele și detașamente muncitorești, subliniind în mod expresiv nevoia de apă în producția agricolă. Și mai iată-l la flipchart, impozant și aspru, vorbindu-i directorului de la Îmbunătățiri Funciare ca unui elev scos la tablă: „Știi câți kilometri de canal ai de făcut? Până la Berlin și înapoi“.

S-au luat angajamente ferme că se va depăși planul și la irigații, vom construi mai repede și mai bine (de unde până acum n-am știut decât să furăm sistemele de irigații). Asociațiile de udători s-au declarat în culmea fericirii, Daea și-a făcut datoria față de țară și a provocat noi hohote de râs, Dragnea l-a luat în brațe nădăjduind la un transfer de simpatie: „Mi-ești cel mai drag ministru!“. S-au consumat, în vechea tradiție populistă, roșii autohtone (să vadă românul la televizor politicianul pătat de zeamă pe cămașă. Ah, că bună-i roșia românească!). La final s-au realizat poze, urcate mai apoi pe conturile oficiale de Facebook, iar plecarea s-a făcut cu câte un pepene galben în mână.

Că a fost bine și frumos stau mărturie titluri precum: „Dragnea la Călărași: se văd rezultatele programului de guvernare“ sau „Dragnea: 2017 e anul unor producții istorice“. Cât de cât parcă s-a mai dus mirosul de porci de la ferma din Salcia. S-a mai spălat obrazul cu irigațiile astea, chiar și așa, nefuncționale. Avem perspective, avem hambarele pline de orz și orzoaică, programul de guvernare merge înainte. Priviți!

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.