Mic tratat de corupție generalizată: cum să prăbușești un pod proaspăt consolidat

În urmă cu trei săptămâni, un pod din localitatea nemțeană Luțca s-a prăbușit după numai șapte luni de la inaugurare, deși fusese consolidat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o investiție de aproape două milioane de euro.

Știrea a făcut înconjurul țării. Televiziunile au transmis de la fața locului, iar autoritățile au promis anchete peste anchete. Apoi s-a lăsat liniștea. În albia Siretului a rămas un morman uriaș de moloz, ca o emblemă a programelor de dezvoltare în care Guvernul României a investit și continuă să investească zeci de miliarde de euro.

Cazul podului de la Luțca sintetizează perfect modul de funcționare al acestei uriașe afaceri: baroni locali care primesc fonduri de la centru, firme de partid care câștigă toate contractele și lucrări făcute de mântuială, care cedează la scurt timp după inaugurare.

În județul Neamț, rețeta a fost șlefuită până la granițele absurdului: politizarea investițiilor de infrastructură a devenit atât de sufocantă încât nu doar firmele de construcții sunt alese preferențial, ci chiar și inginerii care coordonează lucrările trebuie să aibă carnet de partid.

Vă prezentăm o poveste incredibilă despre corupție, slugărnicie și incompetență. Povestea din spatele unui morman de moloz.

Material realizat cu contribuția jurnaliștilor de la televiziunea locală Roman TV.
În procesul de documentare am folosit informații de pe platforma www.termene.ro.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.