Stăpânii oilor

Deschiderea târgului agricol INDAGRA 2017 a fost, pentru politicieni, încă o ocazie de a face fotografii pentru a câștiga simpatia alegătorilor. De la preşedintele Klaus Iohannis până la liderul PSD Liviu Dragnea, aceştia s-au plimbat printre standurile fermierilor şi au încercat să-şi asume recolta unui an agricol bogat: au degustat produse tradiţionale, au tăiat panglici, au probat căciuli de astrahan şi chiar s-au aplecat să mângâie oile din staule.

Oile au stat cuminţi şi i-au privit pe politicieni cu nişte ochi mari şi nedumeriţi, însă ciobanii şi-au ieşit din fire când i-au văzut pe mai marii României veniţi să câştige capital politic de pe urma muncii lor. „Vor să dezbine ciobănia, să bage rânca-ntre noi. Mergem până în pânzele albe, ne-au tâlhărit”, au strigat oierii în faţa camerelor. Numai că, atunci când s-au văzut faţă în faţă cu oamenii politici, ciobanii s-au înmuiat şi au lăsat la o parte supărarea în schimbul unor promisiuni aruncate peste umăr.

În final, s-au cântat melodii populare, s-a băut ţuică de prună şi s-au spus poveşti despre oaie. Oaia, această statuie vie care ne ajută uităm de supărări, deficit bugetar şi alte probleme trecătoare.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.