Alegeri locale 2024: Lupta pentru Constanța

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Județean Constanța.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Chițac, de la amiral la politician

Vergil Chițac este primarul în exercițiu al municipiului Constanța, ales în 2020. Este membru PNL, partid din partea căruia ocupat un post de senator între 2016 și 2020.

Vergil Chițac este fost ofițer de marină. A terminat Liceul Militar, iar în anii ’80 a finalizat studiile la Facultatea de Nave, Universitatea din Galați.

Povestea într-un interviu acordat ziarului Info Sud-Est că din anul patru de facultate a fost membru al Partidului Comunist, dar a respins categoric posibile legături cu Securtitatea.

Din 1986 a devenit profesor asistent la Institutul de Marină din Constanța, devenit după Revoluție „Academia Navală”.

Printre studenții lui Vergil Chițac s-au numărat de-a lungul timpului Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu. După 2000, Vergil Chițac a fost decan, prorector și rector al instituției.

În 2012, pentru șase luni, a urmat cursurile controversatului Colegiu Național de Apărare, ca mulți alți politiceni români.

A fost cadru universitar până la trecerea în rezervă și intrarea în politică, în 2016. La scrutinul din acel an a fost ales senator de Constanța.

Nemulțumit de organizarea alegerilor pentru funcții în filiala PNL Constanța, a demisionat din partid în 2017, însă ulterior a revenit în tabăra liberalilor.

Vergil Chițac, în atenția DNA

Vergil Chițac a ajuns și în atenția DNA. În 2023, procurorii au început urmărirea penală pe numele primarului din Constanța. Acuzația: abuz în serviciu.

Era vorba despre un dosar privind finanțarea unui concurs de ambarcațiuni. Procurorii aveau suspiciuni că un contract fusese atribuit fără respectarea procedurilor de transparența publică. Chițac a scăpat de calitatea de inculpat în luna martie, după ce structura centrală a DNA a hotărât refacerea dosarului.

Vergil Chițac a mai fost cercetat penal și într-un alt dosar, care a fost clasat. Viza posibile nereguli cu privire la plăți către firma care gestiona spațiile verzi. În respectivul dosar, închis în ianuarie anul acesta, era urmărit penal și Horia Constantinescu, la data presupuselor fapte director în primărie.

Horia Constantinescu de la ANPC, candidat PSD

Horia Constantinescu, până în luna martie șeful Autorității pentru Protecția Consumatorilor, este acum contracandidatul lui Vergil Chițac. Este susținut în cursă de Partidul Social Democrat.

Mandatul său la șefia ANPC a fost marcat de numeroase controverse.

A promovat Ferma Dacilor pe Facebook

De pildă, chiar înainte să își dea demisia: Horia Constantinescu afirmase public că magazinele și supermarketurile ar vinde pui îngălbeniți artificial și infestați cu salmonella. El reclamase un presupus atentat la sănătatea publică, însă a fost vehement contrazis de Autoritatea Sanitar-Veterinară.

A fost puternic contestat de patronate și s-a autointitulat promotorul afacerilor românești.

Una dintre afacerile de acest fel pe care le-a promovat pe Facebook a fost complexul turistic prahovean Ferma Dacilor, cu doar două luni înainte ca un incendiu izbucnit acolo să ducă la moartea a opt persoane. Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de construire sau aviz din partea pompierilor.

A intrat în conflict și cu primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, cea care l-a acuzat de ilegalități privind două teresare din Parcul Herăstrău.

Horia Constantinescu a fost numit prima oară șef al ANPC în 2019 la propunerea Vioricăi Dăncilă, premier la vremea aceea. După trei luni a fost schimbat, dar a revenit pe post în 2022 în mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă.

În respectiva pauză, a condus Direcția de Servicii Publice din Primăria Constanța. Deși fusese susținut de-a lungul timpul de PSD, Horia Constantinescu a candidat la primărie în 2020 din partea Partidului Puterii Unamiste, al lui Dan Voiculescu, inclusiv împotriva unui alt social-democrat Decebal Făgădău. I-a facilitat în acest fel victoria lui Vergil Chițac atunci, remarca G4Media.

Horia Constantinescu a fost în relații bune Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea, iar publicația Info Sud-Est scria că era apropiat și de familia fostului premier Adrian Năstase. Actualul candidat la primăria Constanța l-a cununat pe Andrei Năstase, fiul fostului lider PSD.

Scandal pe o plajă din Costinești

Înainte de a ajunge comisar la Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu a fost și administrator de plajă. În 2014, a fost în prim planul unui scandal la Costinești.

Horia Constantinescu are o licență în drept la Facultatea particulară Nicolae Titulescu, dar și o diplomă de master obținută la controversata facultate Bioterra, care apărea acum câțiva ani în topul celor mai neperformante instituții de învățământ din țară.

Fostul ministru Stelian Ion intră iar în cursă

În competiție cu Vergil Chițac și Horia Constantinescu intră și Stelian Ion. Este deputat USR la al doilea mandat, fost ministru al Justiției și acum la a doua încercare de a obține funcția de primar al Constanței, din partea Alianței Dreapta Unită.

De la Stealian Ion, ministru al Justiției, a pornit în 2021 criza guvernamentală care a dus la ruperea coaliției USR-PNL, care a facilitat în cele din urmă coaliția PSD-PNL.

Premierul Florin Cîțu a decis să-l revoce din guvern pe Stelian Ion. Îl acuza pe ministrul USR că a blocat programul Anghel Saligny, care propunea 50 de miliarde de lei pentru primăriile din țară. Pe de altă parte, Stealian Ion susținea că adevăratul motiv al demiterii ar fi fost implicarea sa procedura de numire a șefilor de parchete.

Stelian Ion a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, iar din 2002 este avocat.

O controversă legată de Stelian Ion este cea privind o locuință ANL pe care fostul ministru ar fi primit-o de la Primăria Constanța în mod ilegal, după cum scria site-ul Newsweek România.

A fost acuzat că s-a folosit de un presupus handicap pentru a obține locuința de la stat. Stelian Ion a respins acuzațiile.

La ultimele alegeri, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24 de procente, față de cele 28 obținute de Vergil Chițac.

Candidează și Ovidiu Cupșa de la AUR

Pentru Primăria Constanța candidează și Ovidiu Cupșa de la AUR, cel care acum câteva luni s-a făcut remarcat printr-un derapaj la adresa persoanelor care suferă de depresie. A susținut că cine suferă de depresie „nu a luat destulă bătaie când era mic”, spunea Ovidiu Cupșa.

Candidații de la Consiliul Județean

În cursa pentru Consiliul Județean Constanța, PNL îl trimite pe Florin Mitroi, cel care conduce încă din 2004 comuna Valu lui Traian. De la PNL a venit, în 2020, și actualul șef de la județ Mihai Lupu, care între timp s-a alăturat PUSL.

PSD merge pe mâna lui Cătălin Grasa, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pe vremea lui Nicușor Constantinescu.

La funcția de șef al Consiliului Județean aspiră și controversatul om de afaceri Mohammad Murad, susținut de AUR.

Cele mai recente