Șase români dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania se află în siguranță.
Ministerul de Externe a făcut anunțul, în ziua în care a și confirmat, însă, că alți 16 concetățeni sunt deocamdată de negăsit. Consulatul României de la Castellon de la Plana e cel care ține legătura cu persoanele care au semnalat posibile cazuri de dispariţie, dar și cu cele care se confruntă cu situații dificile.
Oficialitățile române se gîndesc să amenajeze la Castellon un centru logistic grație căruia să poată oferi ajutor suplimentar celor care au nevoie de el.
Bilanțul oficial al inundațiilor a fost între timp revizuit în urcare: cel puţin 140 de persoane au murit. Valencia, în estul Spaniei, e regiunea cel mai grav afectată, dar pagubele umane și cele materiale sunt considerabile și în zonele din sudul și din centrul regatului.
Fenomenul meteo care a provocat inundațiile nu s-a încheiat încă, așa că premierul Pedro Sánchez le-a cerut locuitorilor din Valencia să rămână acasă.
Prioritățile Guvernului de la Madrid sunt să găsească și să identifice victimele și să-i caute pe cei dați dispăruți.
Războiul vilelor de protocol
La opt luni de când Recorder dezvăluia că o vilă de protocol din București e renovată în mare secret și la un cost exorbitant – de circa 7.000.000 de euro -, premierul Ciolacu descoperă virtuțile transparenței instituționale: candidat la Președinție din partea PSD, el i-a cerut secretarului general al Guvernului să înceapă procedurile de desecretizare a cheltuielilor pe care Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat le face la vila din Bulevardul Aviatorilor, la numărul 86.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, cetățenii au dreptul să știe dacă ea i-ar fi destinată sau nu lui Klaus Iohannis.
În februarie, Cotroceniul anunțase scurt că președintele Iohannis nu a cerut o locuință de protocol și nici vreun spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, după încetarea mandatului.
Numit cu sprijinul PNL în funcția de secretar general al Guvernului, Mircea Abrudean a spus în această după-amiază că vila din Aviatorilor nu a fost deocamdată repartizată nimănui.
El a adăugat, pe de altă parte, că Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat funcționează sub coordonarea vicepremierului Marian Neacșu – candidat, la alegerile parlamentare, din partea PSD.
Candidatul liberal la Președinție, Nicolae Ciucă, a răspuns la rândul său că salută inițiativa premierului, ba chiar i-a sugerat să dezvăluie și lista celor care au folosit sau vizitat o altă vilă de protocol, pe cea din strada Cucu Starostescu, de la numărul 6.
Potrivit unor zvonuri la care Nicolae Ciucă face aluzie, dar pe care nu le-a menționat explicit, Marcel Ciolacu însuși ar fi locuit acolo împreună cu Sorina Docuz.
Luna trecută, premierul declara că nu are o relație intimă cu femeia de afaceri și că se va retrage din politică dacă i se oferă dovezi că ar fi intervenit în favoarea firmelor acesteia.
Afacerile nepotului
Marcel Ciolacu, pe de altă parte, se vede nevoit să dea din ce în ce mai des explicații despre afacerile familiei: succesul în industria farma și în cea energetică al nepotului său, Mihai, s-a numărat printre temele unei dezbateri electorale organizate de Antena3.
Între altele, Mihai Cristian Ciolacu a fost numit în 2013 consilier al ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, deși lucra într-o benzinărie și nu avea nici un fel de experiență în domeniu.
Eugen Teodorovici a transmis un mesaj în emisiune, în care a afirmat că „a vrut să dea o șansă unui tânăr să cunoască un domeniu nou”.
Ceva mai trecut prin viață, Mihai Ciolacu a primit ulterior o parte a acțiunilor unei companii farmaceutice de la soția lui Răzvan Prisada: buzoianul avea să fie numit în 2022 la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, instituție care reglementează o piață de peste 6.000.000.000 de euro.
Două firme înființate de nepotul premierului au accesat, de asemenea, fonduri europene din Planul Național de Redresare. Companiile ar fi acum în proces de achiziție de către o firmă cehă prezentă deja pe piața locală a energiei.
Mircea Geoană și-a întrebat contracandidatul cum e posibil ca o societate cu cifră de afaceri de 13 lei să câștige fonduri PNRR de zeci de milioane de euro.
Marcel Ciolacu a răspuns că nepotul său nu a apucat, deocamdată, să încaseze vreun ban și că proiectul pe care l-a depus pentru aprobare nu a fost implementat.
E joi, 31 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:58 Spania: 6 români dați dispăruți sunt în siguranță
02:17 Războiul vilelor de protocol
06:14 Șansele (multiple) ale nepoților de politicieni
09:06 Georgia: voturi renumărate fără efect
10:16 Oier reținut pentru fraudă
11:04 Clasamentul profiturilor din România
12:08 Trump în mașina de gunoi