Ministerul Energiei a confirmat, în cele din urmă, că nepotul lui Marcel Ciolacu își vinde proiectele de parcuri fotovoltaice cu tot cu firme.

Mihai Ciolacu a semnat contracte de finanțare PNRR în valoare de 84.000.000 de euro. La cererea site-ului Hotnews, compania Transelectrica a explicat că Mihai Ciolacu a depus cererile de aviz în noiembrie anul trecut și că a primit undă verde după doar câteva luni. Surse din piața energiei afirmă că, în mod obișnuit, avizele se primesc după un an.

Ministerul Energiei a explicat, la rândul său, că vânzarea fimelor implicate în afacere e în plină desfășurare – cumpărătorul prezumtiv ar fi un om de afaceri ceh cu mai multe legături în China și în Rusia.

Proiectele propriu-zise de parcuri fotovoltaice nu pot fi vândute, dar dacă firma își schimbă acționarii, finanțarea PNRR nu are de suferit.

HotNews a mai întrebat Ministerul Energiei câți bani a obținut nepotul premierului pînă acum. Răspunsul oficial: din valoarea totală a contractelor, aproape 22.500.000 de euro înseamnă ajutorul de stat.

Cât o să ne coste facturile plafonate?

Ceva mai puțin noroc în alte companii: mai mulți demnitari de vârf se contrazic când vine vorba de banii strânși din supraimpozitarea firmelor din industria energetică.

Nu e clar, adică, dacă ei vor trebui sau nu dați înapoi.

Joia trecută, Curtea Constituțională a stabilit că supraimpozitarea producătorilor de curent contravine legii fundamentale. Măsura intrată în vigoare acum doi ani a adus deja statului încasări de ordinul zecilor de miliarde de lei.

Contribuția la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică plătită de firmele din domeniu a ajutat la compensarea furnizorilor de energie și gaze, pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.

Virgil Popescu, în mandatul căruia Ministerul Energiei a luat această măsură, spune că banii n-ar trebui returnați.

Colegul său de partid, Sebastian Burduja, crede însă că măcar o parte a sumelor deja încasate tot ar trebui să revină în conturile producătorilor de curent.

Reprezentanții ministerului spun, la rândul lor, că în acest moment nu poate fi estimată valoarea exactă.

Mult mai îngrijorat se arată un alt fost ministru: potrivit lui Răzvan Nicolescu, hotărârea Curții ar putea să aibă efecte devastatoare pentru economie. Dacă statul trebuie să dea miliarde înapoi companiilor, spune el, România ar ajunge din nou în brațele Fondului Monetar Inernațional.

Pe deasupra, dacă sumele nu vor mai putea fi strânse de la producători, nu e clar de unde va deconta statul facturile plafonate până în aprilie, cînd încetează schema de subvenționare.

Portret de candidat: Mircea Geoană

Candidații la prezidențiale au cheltuit în două săptămâni de campanie aproape 50.000.000 de lei. Un raport al organizației neguvernamentale Expert Forum arată că, de departe, PSD a achitat cele mai consistente facturi: 37.000.000.

Partidul afirmă că a finanțat campania de până acum a lui Marcel Ciolacu din fonduri proprii. Supriza vine dinspre candidații independenți – Mircea Geoană conduce în clasamentul cheltuielilor, cu 1.600.000 de lei: mai mult, adică, decât USR-ul.

Sursele raportate de fostul număr doi de la NATO sunt o donație, mai multe împrumuturi și veniturile proprii.

Acuzat că ar fi utilizat o așa-numită „fermă de trolli” care să influențeze dezbaterile online, Mircea Geoană a negat vehement că ar fi recurs la astfel de procedee.

Portret de candidat

Din această săptămână, Știrile Zilei reiau rubrica „Portret de candidat”: ne propunem, ca și la alegerile locale, să aducem în fața cetățenilor informațiile relevante despre cei mai importanți politicieni care se află în cursele electorale.

Pe canalul nostru de YouTube găsiți astăzi chiar portretul lui Mircea Geoană, un candidat aflat în luptă nu doar pentru Palatul Cotroceni, ci și cu propriul trecut.

E luni, 11 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

01:00 Nepotul premierului își vinde firmele din energie

03:24 Cât o să ne coste facturile plafonate?

05:08 Cotroceni: campanie scumpă

06:26 Guvernul maghiar, acuzat că spionează opoziția

07:17 Războaiele și procesul lui Netanyahu

08:41 Afacerea „Educația”, cu bani din PNRR

09:39 București: întrebările de la referendum

10:33 Cât costă Crăciunul la Holboca

Cele mai recente