DOCUMENTAR RECORDER. Week-end-ul dezbinării naționale

O țară plină de oameni care se urăsc unii pe alții. Așa a arătat România în acest sfârșit de săptămână festiv, în care s-au împlinit 99 de ani de la Marea Unire și în care beteala de Crăciun a fost înlocuită cu hârtie igienică.

Am plecat vineri dimineață pe teren să filmăm o paradă militară și am sfârșit sâmbătă noapte prin a pune cap la cap o sumă de secvențe care ilustrează – nu e meritul nostru – în mod chirurgical România de azi. Filmul de mai sus are toate ingredientele unei tragice rupturi naționale: oameni aduși cu autocarele, într-un exercițiu final pentru mult anunțatele mitinguri PSD, oameni care-și laudă cu naturalețe condamnatul de frunte al județului, oameni supărați din cale-afară pe tot ce-i înconjoară. N-a vrut PSD-ul asta, dar, aducând câteva sute de români din toate colțurile țării într-o parcare pentru autocare, ne-a arătat cât de diferiți suntem. E aici mirarea unor copii din Sibiu la vederea unor bărbați dezorientați din Teleorman. I-am ascultat și pe unii, și pe alții, iar concluzia e că nu vorbesc aceeași limbă.

Lărgim cercul și ajungem către periferiile Capitalei, unde auzim ce n-am mai auzit de 30 de ani: la un bâlci din Sectorul 5, de la microfon, au fost rostite aceste cuvinte: „În armonie gândim clădirea temeliei fericirii noastre naționale!“. Bucureștenii au înghițit lozincile PCR-iste laolaltă cu fasolea nefiartă. Nici Maria Dragomiroiu n-a mai avut chef de poze și de fani, așa că a făcut o piruetă către următorul concert de întregire națională „Hai, vă pup, gata!“.

Ne întoarcem în centru, în sufrageria regală a Muzeului Național de Artă, pentru a o vedea pe Gabriela Firea cum oferă cheia orașului București unor oameni. Câțiva sunt vârfuri în domeniile lor de activitate, dar sunt și câțiva care au atâtea probleme de moralitate încât n-ar trebui să li se lase pe mână nici măcar cheia de la ghenă. Sufrageria regală e inundată de „Dunărea Albastră“ a lui Strauss și cu muzica asta tânguitoare în cap ajungem în Piața Victoriei, unde se urlă, pur și simplu, din toți rărunchii. Un târg de Crăciun pe locul protestelor e o sfidare, dar, mai mult decât atât, arată ce e în mintea celor care conduc Bucureștiul: un fel de a spune „lasă că le-arătăm noi!“. Un șah deloc inteligent al PSD-ului, care a mutat rapid pionii (de la pionii Inspectoratului Școlar București până la pionii care aduc WC-urile ecologice la evenimente). Ura oamenilor unii față de alții a cunoscut apogeul în dimineața de 2 decembrie. Doi indivizi – unul pro și altul contra proteste – s-au luat la bătaie în fața Guvernului. De la începutul anilor ’90 n-am mai văzut români cărându-și pumni în stradă pentru cauze civice sau politice.

Am ezitat cu privire la finalul filmului. Am vrut să punem mențiunea „Va urma“. Am tot scris-o și am șters-o și până la urmă n-a rămas. Greșeală. Pentru că aproape sigur „va urma“. Prin vocea lui Codrin Ștefănescu, PSD-ul a anunțat aseară mitinguri de amploare în București și în marile orașe „împotriva statului paralel“. O nouă instigare la ură. Așa am intrat în anul 100 al statului nostru. La anul vom aniversa 100 de ani de România și un an de România paralelă.


Acest material a fost realizat cu sprijinul donatorilor Recorder. Fără suportul lor n-am fi avut resursele umane și materiale necesare unui asemenea efort. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut!

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.