Pesta porcină și deznădejdea țăranului român

Pesta porcină africană se întinde peste tot mai multe județe din țară, iar efectele sunt devastatoare: 127.000 de porci sacrificați, din care 50.000 au fost luați pe sus din curțile țăranilor. 8 ferme mari închise și peste 1.000 de oameni intrați în șomaj. Suntem cea mai afectată țară din Europa!

Și în timp ce autoritățile încearcă să minimalizeze dezastrul și să transmită că situația se află sub control, prin satele din estul României realitatea se vede cu totul altfel. La Tichilești, în județul Brăila, oamenii au rămas fără porci în bătătură, iar molima s-a întins apoi la ferma de la marginea satului. 35.000 de porci vor fi omorâți, grajdurile se vor închide, iar 150 de săteni își vor pierde locul de muncă.

E o imagine apocaliptică, cu oameni deznădăjduiți și dezorientați, care nu înțeleg prea bine ce i-a lovit. Sătenii se uită seara la televizor și văd dezbateri aprinse despre abuzuri, protocoale și acțiuni de lobby, dar aproape nimic despre această epidemie care le-a dat viața peste cap.

De la autorități nu mai așteaptă nimic și sunt convinși că porcii lor n-au fost uciși doar de pestă, ci și de incompetența și interesele celor aflați la conducere.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.