VIDEOREPORTAJ. Cum nu face PSD-ul campanie pentru „familia tradițională“
În Dâmbovița, județ în care o treime din locuitori au semnat pentru familia tradițională, politicienii și preoți se dau de ceasul morții să le reamintească oamenilor pentru ce au semnat și ce au de făcut mai departe. Se face campanie din sat în sat și se organizează întâniri în care cetățenii sunt îndemnați să iasă la vot și să apere valorile tradiționale.
Partidul Social Democrat e motorul acestui curent, deși premierul Viorica Dăncilă s-a jurat la Bruxelles că PSD nu se va implica în campania pentru referendum. Pe lângă primarii aflați în teritoriu, partidul trimite nume importante de la centru pentru a lua la pas localitățile și pentru a-i convinge pe oameni să meargă la urne în 6-7 octombrie.
Am participat la o astfel de acțiune în comuna Odobești din județul Dâmbovița, unde autoritățile locale au venit în fața oamenilor însoțite de senatorul PSD Titus Corlățean. Fostul ministru de Externe i-a rugat pe oameni să meargă să voteze și i-a pus în gardă cu privire la un eventual eșec al referendumului. Lui i-a ținut isonul preotul comunei care a explicat, senin, că suma de 40 de milioane de euro achitată pentru organizarea referendumului este perfect rezonabilă, de vreme ce decontează eforturile de conservare a moralității românilor.
În final, „ședința cetățenească” s-a încheiat fără vreo întrebare din partea publicului, în spiritul concluziei trase de preotul comunei: „Știți ce aveți de făcut!”.
Oamenii știu ce au de făcut, chiar dacă nu înțeleg prea bine de ce o fac, după cum explică însuși primarul din Odobești. Iar în această confuzie generală, se oficializează ceea ce, neoficial, se întâmpla demult: Partidul și Biserica înfrățindu-se întru propagandă și interese.