Fact-checking cu Olguța Vasilescu: cum au ajuns țăranii din Buzău să aibă canalizare doar pe Facebook

Nu e ușor să scrii articole despre miniștrii Cabinetului Dăncilă!

În urmă cu câteva zile, ne-am apucat să lucrăm la un reportaj pornind de la o postare de Facebook a Olguței Vasilescu. Când am plecat pe teren, era ministrul Muncii. Până ne-am întors de pe teren și ne-am apucat de editare, trecuse la Transporturi. Acum, când publicăm reportajul, e gata să preia Dezvoltarea.

Cumva, Dumnezeul reporterilor a ținut cu noi și subiectul a rămas în picioare: e chiar despre rețele de apă și canalizare, lucruri pe care Olguța Vasilescu ar trebui să le rezolve la Ministerul Dezvoltării. Altfel decât inventând ceva ce nu există în realitate, așa cum a făcut-o în urmă cu două săptămâni.

Lucrurile s-au întâmplat astfel: pe 8 noiembrie, Olguța Vasilescu publică o postare prin care vrea să le dea peste nas „mincinoșilor care spun că Guvernarea PSD nu a construit nimic”. Ea face publică o listă cu zeci de localități din diverse județe ale țării unde, în ultimii doi ani, s-ar fi construit rețele de apă și canalizare date deja în folosință. „Și asta doar pe fonduri de la Ministerul Agriculturii!”.

Ne-am încăpățânat să verificăm și am ales, din lista publicată pe Facebook, două localități din județul Buzău unde, conform, Olguței Vasilescu, ar fi trebuit să existe canalizare. La Smeeni și la Vadu Pașii oamenii au fost, însă, șocați să audă o asemenea veste. Canalizare?! La ei?! S-a promis demult, dar nu s-a făcut nimic.

Primarii au ridicat și ei din umeri și ne-au arătat planșele pe care sunt desenate planuri. Urmează să se facă… dacă nu intervine ceva.

Până atunci, țăranii din Buzău rămân cu canalizare doar în fanteziile miniștrilor care se pricep să adune like-uri pe Facebook și să ne certe cu haștaguri veninoase: #pentrumincinosiicarespuncaguvernareapsdnuaconstruitnimic.

P.S. Pentru a nu cădea în patima generalizării, am verificat la Ministerul Agriculturii (care a coordonat Programul Național de Dezvoltare Rurală) dacă în vreuna din zecile de localități invocate de Olguța Vasilescu s-au finalizat rețeale de apă sau canalizare. Ni s-a transmis că nu există date care să ateste finalizarea vreunui proiect, toate fiind, la acest moment, „în diferite stadii de realizare a lucrărilor(…) sau în desfășurare de achiziție publică”.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.