Dacă Iașul crește și Timișoara vrea mai mult și mai mult, Clujul e deja departe. Are orgoliul orașelor care cuceresc, deopotrivă, teritorii și oameni. În ultimii ani, visul de a emigra al multor tineri români trece mai întâi prin Cluj. 10.000 dintre cei care se hotărăsc să plece de acasă se stabilesc aici, în fiecare an. Venirea lor urcă orașul peste dealurile din jur și clatină tihna cu care se obișnuiseră clujenii vechi.

Iar această expansiune frenetică a făcut din Cluj un pol al coolness-ului românesc. Cu toate festivalurile lui, cu transportul ecologic și joburile bine plătite, e orașul în care mai toți tinerii vor să trăiască măcar o săptămână pe an.

Dar e Clujul un oraș fericit, așa cum ne e proiectat adesea? Și dacă da, ce-l face să meargă – politica locală sau oamenii lui? Am vorbit despre toate astea cu vloggerul Mircea Bravo, cu jurnalistul Mihnea Măruță, cu universitarul Daniel David și cu fostul senator Péter Eckstein-Kovács.

Celelalte două episoade din seria „Alegeri în marile orașe“ sunt aici: Iași și Timișoara.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente