Alegeri locale 2024: Lupta pentru Brașov

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Județean Brașov.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

„Un sprint la deal cu șireturile legate”

Allen Coliban, edilul USR al orașului Brașov, intră în cursa pentru un nou mandat. Este susținut de Alianța Dreapta Unită la alegerile locale din 9 iunie. În 2020, el a câștigat cu peste 40 de procente.

„Un sprint la deal cu șireturile legate”, așa își caracterizează Allen Coliban cei patru ani de mandat.

Allen Coliban are 44 de ani, iar anterior carierei de politician susține că a lucrat în domeniul IT vreme de peste 10 ani. O controversă importantă despre studiile sale a ieșit la iveală imediat după ce a câștigat alegerile în 2020.

Acuzat că a mințit în CV

Allen Coliban a fost acuzat că nu a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, așa cum susținea în CV, ci că dimpotrivă fusese exmatriculat din respectiva instituție de învățământ.

După ce informația a apărut în presă, actualul edil de Brașov și-a rectificat CV-ul și a încercat să explice situația.

A recunoscut că a urmat cursurile Facultății de Automatică timp de cinci ani, dar fără ca la final să-și obțină și diploma de licență. Allen Coliban susține că a fost nevoit să renunțe la Automatică pentru a-și îngriji bunica bolnavă, aflată la acel moment în Brașov.

Primarul Brașovului are totuși o licență obținută la Facultatea de Management a Universității Transilvania din Brașov.

A susținut DNA-ul Pădurilor

În 2016 a fost ales senator din partea Uniunii Salvați România. A fost președinte al Comisiei pentru Mediu și a susținut, printre altele, „DNA-ului Pădurilor” și implementarea unui sistem de garanție pentru ambalaje.

Ca primar, susține că a triplat numărul proiectelor pe fonduri europene derulate în oraș.

Flavia Boghiu, trimisă în judecată

Chiar anul acesta, Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului și o apropiată a lui Allen Coliban, a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu.

Este acuzată de procurori că ar fi permis unei asociații să folosească o clădire* a primăriei pentru organizarea unor evenimente, fără aprobarea Consiliului Local. Respinge acuzațiile și în prezent nu mai candidează pentru vreo funcție publică. Allen Coliban i-a luat apărarea Flaviei Boghiu în acest caz.

*După publicarea materialului, Flavia Boghiu a ținut să vină cu precizarea că:

Acuzația DNA nu se referă la folosirea unei clădiri, ci a catacombelor Brașovului, o galerie subterană săpată în deal în al doilea Război Mondial. Aceste catacombe, susține Flavia Boghiu, nu dețin statut de imobil, iar în 2021 când s-a comis presupusul abuz în serviciu, nu se aflau în inventarul Muncipiului.

Scripcaru vrea din nou la Primăria pe care a condus-o 16 ani

În cursa pentru Primăria Brașov s-a înscris și George Scripcaru, cel care a mai condus instituția din 2004 până în 2020. George Scripcaru are 57 de ani, iar acum este candidatul comun PNL-PSD.

Este „veteran” în administrația locală din Brașov, oraș în care a fost edil vreme de 16 ani.

A câștigat primul mandat în 2004, atunci din partea PDL. Imediat după ce a ajuns primar au apărut și primele controverse legate de George Scripcaru. De pildă, ziarul Adevărul susținea într-un articol publicat în 2005 că George Scripcaru a vândut un teren de pe domeniul public, pe care-l retrocedase anterior, și după aceea încasat banii pe el, respectiv 2 milioane euro.

George Scripcaru este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, la Universitatea de Vest din Timisoara.

A intrat în politică în 1992 ca membru PD, apoi din 1996 a devenit consilier local la Brașov, iar din anul 2000 a ajuns viceprimar.

De multe ori pe la DNA, dar niciodată condamnat

George Scripcaru a avut numeroase tangențe cu Direcția Națională Anticorupție, însă trebuie spus de la început că nu a ajuns să fie și condamnat vreodată.

De pildă, în 2022 a scăpat definitiv de un proces în care era acuzat că a devalizat CET Braşov. Era bănuit de luare de mită şi abuz în serviciu.

Într-un alt dosar mai vechi, Scripcaru a fost achitat din nou. Procurorii susțineau a condus în interes personal maşini cumpărate din bani publici.

Și anul 2023 i-a adus o achitare. Fostul edil era acuzat de șantaj. Nu ar fi permis afișarea de mesaje electorale pentru candidatul Allen Coliban în autobuzele societății de transport în comun din Brașov.

În lupta electorală, George Scripcaru și Allen Coliban se acuză reciproc de partizanat cu mafia imobiliară.

Candidează și controversatul Dan Tănasă de la AUR

Tot în cursa pentru Primăria Brașov a intrat și Dan Tănasă, controversat deputat AUR, vicepreședinte și purtător de cuvânt al partidului condus de George Simion.

Dan Tănasă, născut în 1981 la Sfântu Gheorghe în județul Covasna, este promotorul unor virulente mesaje anti-maghiare.

A absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București în 2005, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Șase ani mai târziu a obținut diploma de master la SNSPA, cu lucrarea intitulată „România și românii în presă de limbă maghiară din România”. Se prezintă fost jurnalist independent.

Este deputat AUR din decembrie 2020 și președinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților

În Parlament, printre altele, i-a insultat pe deputații Ionuț Moșteanu și Silviu Dehelean.

Dan Tănasă se prezintă drept alternativa la PSD-PNL și Dreapta Unită în Brașov, deși Codrin Ștefănescu a declarat în 2016 că Dan Tănasă a vrut să candideze pe listele PSD la Parlament, conform G4Media.

La județ, PNL și PSD nu mai fac echipă

Când vine vorba de șefia Consiliului Județean Brașov, PSD și PNL nu mai fac echipă.

Liberalii îl susțin pe Adrian Veștea, actual ministru al dezvoltării din 2023. El a mai fost șef al Consiliului Județean Brașov din 2016 până când a devenit ministru.

Înainte a ocupat funcția de primar al orașului Rășnov din 2004 până 2016. Candidează pentru aceeași funcție din partea PSD, iar senatorul USR Irineu Darău este susținut de Alianța Dreapta Unită.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să