Alegeri locale 2024: Lupta pentru Oradea

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – mizele curselor pentru Primăria Oradea și pentru Consiliul Județean Bihor.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Ilie Bolojan, favorit pentru un nou mandat la șefia CJ Bihor

Ilie Bolojan este un politician cu greutate în PNL, fiind unul dintre cei mai importanți lideri politici din Vestul țării, alături de Emil Boc de la Cluj.

În prezent șef al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a intrat în cursa pentru un nou mandat. Având în vedere că la precendele alegeri politicianul a obținut peste 60% din voturi, este văzut ca favorit la alegerile locale din 9 iunie.

Ilie Bolojan este membru PNL din 1993. A rămas loial liberalilor, deși a criticat de-a lungul timpului unele dintre deciziile luate la nivel central.

Inginer de meserie, a fost ales, în 2004, consilier județean, iar din 2005 până în 2007 a ocupat funcția de prefect al județului Bihor. Apoi a fost numit Secretar General al Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Tot Partidul Național Liberal a susținut candidatura lui Ilie Bolojan la Primăria Oradea în 2008. A câștigat, iar de atunci a condus instituția neîntrerupt până în 2020.

Modul în care a administrat Oradea vreme de 12 ani a schimbat înfățișarea orașului bihorean. A reabilitat clădirile din centrul istoric, a modernizat cele două mari spitale din oraș, dar și infrastructura de termoficare.

A reușit și cu ajutorul fondurilor europene, susține politicianul, care spune că Oradea a atras sute de milioane de euro din fonduri europene cât a fost în fruntea primăriei.

Una dintre filosofiile sale este aceea că o primărie trebuie să aibă cheltuieli interne cât mai reduse.

În 2020 a anunțat că nu va mai candida la Primăria Oradea, ci pentru postul de Președinte al Consiliului Județean Bihor.

Odată ajuns la șefia Consiliului Județean a dat afară jumătate dintre angajații din instituție.

De altfel, Ilie Bolojan critică activ angajările pe bandă rulantă de la stat, inclusiv cele de când e și PNL la putere.

Administrația Bolojan susține că modernizat Aeroportul Internațional Oradea cu peste 70 de milioane de euro, că a deschis o nouă rețea de drumuri fiind vorba de peste 65 de kilometri, dar și că a făcut mai multe parteneriate cu primăriile comunale pentru proiecte de infrastructură.

Primarul din Oradea, „creația” lui Ilie Bolojan

Florin Birta, primarul orașului Oradea, este considerat „creația” politică a lui Ilie Bolojan. De altfel, Florin Birta i-a fost viceprimar lui Ilie Bolojan, iar în 2020 a candidat cu girul liderului PNL Bihor.

Florin Birta a câștigat în 2020 primăria municipiului cu peste 70% din voturi.

Este născut în 1983, iar între 2002 și 2006 a urmat controversata Universitate „Vasile Goldiș” din Arad, unde și-a obținut licența în drept. Universitatea arădeană a fost considerată de-a lungul timpului drept o fabrică de diplome.

Mai mult, apărea în 2012 în topul celor mai neperformante unități de învățământ superior din țară, iar de-a lungul timpul instituția s-a confruntat cu suspiciuni privind unele diplome de licență, care ar fi fost acordate în mod ilegal.

Imediat după ce a terminat facultatea, Florin Birta a devenit consilier al prefectului Bolojan, iar apoi l-a urmat și la primărie.

Din 2009 a fost numit președintele CSM Oradea, iar din 2016 a devenit viceprimar în oraș.

Susține că a construit mai multe pasaje auto, că a cumpărat tramvaie și autobuze noi, că a reabilitat și modernizat școli și grădinițe, dar și că administrația pe care o conduce a atras câteva firme private care-și vor construi fabrici în zonă.

Este favorit să câștige din nou primăria Oradea, deși a fost criticat în timpul mandatului pentru numeroasele șantiere care au dat peste cap traficul din oraș.

Din partea PSD candidează Adrian Madar, fost membru PD și fost secretar de stat, iar din partea Alianței Dreapta Unită a intrat în cursă Daniel Palaghianu, fost subprefect al județului.

Pe de altă parte, adversarul lui Ilie Bolojan, din partea PSD, este Aurel Mohan. A fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, după ce Alexandru Rafila a preluat mandatul de ministru.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să