Alegeri locale 2024: Lupta pentru Sectorul 1

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Sectorului 1.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Clotilde Armand, în cursa pentru al doilea mandat

Clotilde Armand este primarul în exercițiu al Sectorului 1 din București. Candidata este susținută de Alianța Dreapta Unită. A intrat în politică în 2016, ca membru fondator al partidului Uniunea Salvați România. Atunci a și candidat prima dată pentru Primăria Sectorului 1. A pierdut în fața lui Dan Tudorache de la PSD.

A lucrat în mediul privat la o firmă franceză de inginerie, între 2017 și 2019, timp în care a fost și consilier local la Sectorul 1.

După aceea, la alegerile europarlamentare din 2019, a devenit europarlamentar USR PLUS. A renunțat la fotoliul de la Bruxelles după ce în 2020 a reușit să câștige mandatul de primar.

Clotilde Armand este cetățean român de origine franceză, soția matematicianului Sergiu Moroianu din 1997.

Înainte de a intra în politică a avut poziții de conducere în mai multe companii private multinaționale.
Susține că are un masterat la universitatea MIT din Statele Unite, la bază fiind inginer cu diploma de licență obținută la Paris.

Scandaluri cu consilieri și criza gunoaielor

Mandatul său a fost marcat de conflicte deschise cu consilierii din opoziție, iar de departe cele mai aprinse au fost cele cu politicienii PNL din primărie, partidul care a susținut candidatura lui Clotilde Armand.

Criza gunoaielor din sector pe fondul unor alte disensiuni cu controversata firmă Romprest a provocat un disconfort major locuitorilor din cel mai bogat sector al Capitalei și i-a adus critici dure primăriței.

Cazul pe scurt: Cotilde Armand a intrat de la începutul mandatului în conflict cu Romprest, societate cu care primăria a semnat un contract de salubrizare încă din 2008 pentru o perioadă de 25 de ani.

Primărița a încercat chiar să rezilieze unilateral contractul cu operatorul de salubritate, catalogându-l drept păgubos pentru bugetul primăriei. A susținut că o treime din bugetul sectorului se ducea doar pe salubrizare.

În același timp, reprezentanții companieireclamau că instituția are facturi de milioane de euro neplătite.

Firma a refuzat să ridice gunoaiele câteva luni. Romprest a reluat serviciile în baza unor protocoale punctuale încheiate cu primăria.

Situația a ajuns și în atenția procurorilor, iar lupta dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest a ajuns și în instanță.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de procurori că s-a numit singură manager într-un proiect al primăriei finanțat din fonduri europene.

Agenția Națională de Integritate reclama un conflict de interese, iar acest fel Clotilde Armand ar fi câștigat pe nedrept 18.000 de lei.

Primarul de la Sectorul 1 se apără și spune procedurile au respectat legea.

O susținătoare a proiectului „Fără penali în funcții publice”, Clotilde Armand spune că nu poate să fie încadrată totuși în această categorie.

Un fost consilier la SRI vrea acum la Primăria Sectorului 1. Cine e George Tuță?

Principalul contracandidat al lui Clotilde Armand este liberalul George Tuță.

Conduce filiala PNL Sector 1 din decembrie 2023. Este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, iar din 2020 este deputat.

Înainte de a ajunge în Parlament, cariera lui George Tuță s-a legat profund de ce a fostului șef SRI Eduard Hellvig. L-a urmat pe aceasta în toate funcțiile pe care le-a avut din 2012 încoace.

Astfel că George Tuță i-a fost consilier lui Eduard Hellvig, când acesta din urmă ocupa funcția de ministru în cabinetul Ponta. La fel și când Hellvig a ajuns în Parlamentul României și după aceea în legislativul european, iar în cele din urmă la SRI.

A fost timp de trei ani ofițer SRI, dar susține că a avut un rol administrativ, nu unul operativ.

George Tuță a fost și în preajma altor oameni cu greutate. Conform unei fotografii publicate de Emanuel Ungureanu de la USR, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, apare alături de generalii SRI în rezervă Florian Coldea, și Dumitru Dumbravă și Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA.

George Tuță este susținut de alianța PSD-PNL, iar unele site-uri și televiziuni abonate la contracte pe bani publici se întrec în articole laudative despre George Tuță.

Ramona Ioana Bruynseels, candidata AUR

Tot în cursa pentru Primăria Sectorului 1 intră și Ramona Ioana Bruynseels, din partea AUR. Este lidera Organizației de Femei a AUR, formațiune căreia s-a alăturat în februarie 2023.

Candidata AUR a fost înconjurată întotdeauna de figuri controversate. Mogulul Dan Voiculescu, de pildă, se numără printre cei care au susținut-o pe Ramona Ioana Bruynseels.

Ea a candidat în 2019 la alegerile prezidențiale din partea formațiunii Partidul Umanist Social-Liberal.
În precampania pentru respectivele alegeri a făcut o gafă monumentală. A afirmat că Rusia este parte a NATO.

A ocupat funcția de secretar de stat în cabinetul Tudose. În perioada 2015-2016, a fost consiliera pe comunicare a fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Ramona-Ioana Bruynseels susține că este absolventă a Universității Harvard, specializarea Management în Administrație Publică.

În cursă este și Liviu Negoiță, fostul edil de la Sectorul 3

Din partea formațiunii fondate de Dan Voiculescu candidează Liviu Negoiță, fost primar al Sectorului 3 pentru două mandate: 2004-2008 și 2008-2012. A fost un important lider PDL în respectiva perioadă.
A fost ales și de două ori parlamentar, din 1996 până în 2004.

În noiembrie 2009 a fost desemnat de Traian Băsescu să formeze Guvernul, după ce Parlamentul nu a validat cabinetul format de Lucian Croitoriu. Și-a depus ulterior mandatul. A fost și membru PMP, partid fondat tot de fostul președinte Băsescu.

Liviu Negoiță a ajuns și în atenția DNA. Era acuzat că ar fi dat autorizaţii ilegale pentru construirea unui bloc de 10 etaje, într-o zonă istorică protejată. Dosarul a fost clasat în cele din urmă.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să