Alegeri locale 2024: Lupta pentru Sectorul 2

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Sectorului 2.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Radu Mihaiu, susținut de ADU pentru un nou mandat

Radu Mihaiu de la USR este primarul în funcție al Sectorului 2 din București. Acum este susținut pentru un nou mandat de Alianța Drepta Unită.

Are 46 de ani și este IT-ist de profesie, cu o licență la Facultatea de Matematică a Universității București. Potrivit spuselor sale a fondat și a condus din 2006 și până la intrarea în politică o firmă care se ocupa cu dezvoltarea aplicațiilor digitale.

A intrat în politică în 2016, când a ocupat pentru jumătate de an rolul de Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene în timpul guvernării tehnocrate Cioloș. Apoi a fost și consilier la departamentul de politici publice al grupului parlamentar USR.

Din 2018 este președinte USR Sector 2. A declarat război mașinilor parcate neregulamentar și susține că a eliberat trotuarele din sector.

Mizeria de pe străzi, principalul reproș

Lui Radu Mihaiu i se reproșează însă mizeria de pe străzile Sectorului 2. Edilul a admis situația într-un interviu acordat HotNews. A spus că administrația pe care o conduce a făcut unele demersuri pentru remedierea problemelor.

Susține că a dus la bun sfârșit numeroase alte proiecte pentru sectorul pe care-l conduce din 2020.

Fostul prefect Rareș Hopincă e susținut de PSD-PNL

Principalul său contracandidat este Rareș Hopincă, fostul prefect de București.

Susținut de Alianța Electorală PSD-PNL, Rareș Hopincă a fost prefect al Bucureștiului din iulie 2023 până în aprilie 2024.

Fusese numit prefect prin decizia Guvernului Ciolacu, după ce Toni Greblă a preluat conducerea Autorității Electorale Permanente.

Are 40 de ani și are o licență în filosofie, obținută în 2011, la Universitatea particulară „Spiru Haret” din București. Conform CV-ului, a lucrat până în 2017 în mediul privat.

Din acel an a devenit director general la Primăria Sectorului 5, iar un an mai târziu a fost numit city manager, adică administrator public, în același sector. Din 2020 a fost și Consilier General al Municipiului București.

Este membru PSD din 2009, iar din 2019 a devenit președinte executiv al PSD Sector 5. În prezent este vicepreședinte al PSD Sector 2.

Susține că deși a ocupat o bună bucată de timp funcții administrative la Sectorul 5, mai bine în sondaje a ieșit până la urmă la Sectorul 2.

În contextul acestor mișcări electorale, inclusiv pe fondul faptului că partidul PUSL nu are candidat la Sectorul 2, s-a vehiculat posibilitatea unei înțelegeri care ar urma să păstreze Sectorul 5 în sfera de influență a lui Cristian Popescu Piedone. Rareș Hopincă a respins astfel de scenarii.

De Rareș Hopincă se leagă și unele controverse dezvăluite de o parte a presei.

De pildă, Libertatea arăta că Rareș Hopincă, pe când era city manager, a organizat în Sectorul 5 un târg de Crăciun care a costat aproape un milion de euro bani publici. Cotidianul dezvăluia că sumele au ajuns la firme care au în mod frecvent contracte cu administrațiile PSD.

Pe cine susține REPER?

În cursa pentru Primăria Sectorului 2 s-a mai înscris și Andrei Gabriel Golgoţiu de la REPER. Susținut de partidul lui Dacian Cioloș, Golgoțiu este o figură necunoscută în politică.

Are o licență în drept la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în 2011.

Propunerea SOS a trecut prin partidul lui Gabriel Oprea

La Primăria Sectorului 2 candidează și Iolanda Luminiţa Bughiu din partea SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă.

Este profesor de gimnaziu din 1995, în prezent la Școala numărul 25. A studiat Psihopedagogie la Universitatea București și are un master în comunicare la SNSPA. Prima oară a intrat în politică în 2010, ca membră UNPR, partidul lui Gabriel Oprea. A candidat în 2012 din partea acestei formațiuni, dar fără succes.

Abia din 2016 a devenit membru în Consiliul Local Sector 2, moment în care era vicepreședinte UNPR București. A fost membră în această formațiune până în 2020. La fel ca PUSL-ul condus de Popescu Piedone, nici AUR nu are candidat pentru această primărie.

Partidul lui George Simion îl susținea pe Andrei Tinu, membru al Paridului Republican.

Retragerea candidatului din cursă a venit într-un context destul de tensionat, cu zeci de membri și șefi de filiale AUR care au părăsit Alianța pentru Unirea Românilor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.