Alegeri locale 2024: Lupta pentru Sectorul 6

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Sectorului 6.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Cine este Ciprian Ciucu?

Ciprian Ciucu este edilul în funcție al Sectorului 6. S-a înscris în cursa pentru al doilea mandat, susținut de Alianța PSD-PNL.

Potrivit CV-ului, cea mai mare parte a carierei a oferit consultanță pe proiecte de servicii și administrație publică pentru instituții și ministere din România, Republica Moldova și Georgia. Susține că a oferit ca independent consultanță Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

A fost și lector la Universitatea din București, Departamentul de Studii Europene.

Este licențiat în științe politice, cu o diplomă obținută la SNSPA în anul 2000. Tot în perioada respectivă, pentru aproximativ 9 luni, a lucrat în departamentul de Relații Publice al Președinției înainte ca mandatul lui Emil Constantinescu să ajungă la final.

În 2009 a fondat Centrul Român de Politici Europene, alături de fostul ministru USR Cristian Ghinea. Organizația celor doi era specializată în cercetări privind politicile publice europene și naționale.

Propus viceprimar de Cătălin Predoiu

În februarie 2015, a fost ales presedinte al Consiliului National de Integritate, instituție în subordinea căreia funcționează Agenția Natională de Integritate.

Și-a dat demisia un an mai tarziu, când și-a anunțat candidatura ca independent la Primăria Generală a Capitalei. Era susținut de fosta ministră a justiției, Monica Macovei.

Iată ce spunea Ciprian Ciucu în acea perioadă despre Partidul Național Liberal:

„Nu cred că se poate discuta cu acest PNL. Am văzut ce resurse umane au dat în trecut inclusiv în Capitală și eu personal nu sunt mulțumit”, afirma politicianul.

În foarte scurt timp însă, Ciprian Ciucu a intrat în conflict cu Monica Macovei și s-a înscris în PNL. Era propus pentru un post de viceprimar, în cazul în care Cătălin Predoiu ar fi reușit să câștige Primăria Capitalei.

A câștigat alegerile pentru Primăria Sectorului 6 în 2020

Până la urmă, a devenit consilier general al Municipiului București din până 2019. După aceea, timp de nouă luni, a fost președintele al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

După alegerile locale din 2020 a devenit edilul Sectorului 6.

A fost ales președinte al PNL București în iulie 2021, organizație din fruntea căreia a demisionat în 2023. Mai trebuie spus că Ciprian Ciucu s-a opus Alianței PSD-PNL, partide care-l susțin pentru un nou mandat.

În cei patru ani la cârma Sectorului 6, Ciprian Ciucu susține că a reabilitatat mai multe străzi și trotuare, dar și câteva școli și licee, precum și digul de pe Lacul Morii și o parte din Parcul Crângași. Tot în Sectorul 6 a fost construit de la zero Parcul Liniei din zona Lujerului, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Pe de altă parte, edilul recunoaște că ar mai fi multe de făcut în privința reabilitării termice a blocurilor și mai ales în ceea ce privește traficul și lipsa locurilor de parcare.

În privința unora dintre contractele pentru diferite lucrări, ziarul Liberatea arăta recent că unele au fost câștigate de firme deținute de oameni apropiați în trecut de fostul primar general Sorin Oprescu sau de Partidul Social Democrat.

De asemenea, un contract pentru reabilitarea unor străzi a fost câștigat de o asociere de societăți printre care numără și cea a lui Ionel Pirpiliu, denunțătorul la DNA a liderului PNL Iulian Dumitrescu.

Mihaela Ștefan, propunerea Alianței Dreapta Unită

În cursa pentru Primăria Sectorului 6 a intrat și Mihaela Ștefan de la USR, susținută de alianța Dreapta Unită.

Ea a fost viceprimar din 2020 în sectorul condus de Ciprian Ciucu. A coordonat asistența socială, administrarea scolilor și cultura.

Susține că ea s-a ocupat construcția noilor creșe din sector.

Este licențiată în Științe Administrative la SNSPA, instituție pe care a terminat-o în 2008. Înainte de a intra în politică a lucrat în vânzări pe poziții de conducere.

Pasul către politică l-a făcut în 2018, când a semnat adeziunea la PLUS, partidul lui Dacian Cioloș.

Pe cine propune partidul lui Piedone

În cursa pentru Primăria Sectorului 6 s-a înscris Bogdan Pintileasa, din partea PUSL, formațiunea fondată de mogulul Dan Voiculescu și condusă de Cristian Popescu Piedone.

Președinte al Filialei PUSL Sector 6, Bogdan Pintileasa susține că are 25 de ani experiență în administrația locală, timp în care a fost un apropiat al lui Cristian Popescu Piedone, de la care spune că „am învățat foarte multe”.

De altfel, a și condus până nu de mult și Direcția Administrativă a Sectorului 5.

Înainte fusese director la Direcția Fondul Locativ Sector 6, unde a făcut parte din echipa primarului PSD Gabriel Mutu.

O fostă atletă controversată, candidata AUR

Partidul lui George Simion miziează pe fosta sportivă Monica Iagăr.

La săritura în înălţime, Monica Iagăr a luat medalia de aur la Europenele din 1998 și a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 2000 și în 2004.

De numele său se leagă însă câteva controverse. Mai întâi, în 1996, ea fost suspendată 6 luni pentru dopaj. Peste ani a dat vina pe laboratoarele antidoping.

Apoi, între 2016 și 2017, a ocupat funcția de președinte interimar al CS Dinamo. Numirea a fost criticată dur de o altă sportivă, Gabriela Szabo, ministră atunci, care spunea că Monica Iagăr este „rușinea sportului românesc”.

În 2021, Monica Iagăr a făcut parte și din partidul Alianța pentru Patrie, susținut de Liviu Dragnea.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.