Alegeri locale 2024: Lupta pentru Timișoara

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – mizele curselor pentru Primăria Timișoara și pentru Consiliul Județean Timiș.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Nicolae Robu versus Dominic Fritz

Principala bătălie electorală în județul Timiș, dar și în municipiul Timișoara se dă între coaliția PSD-PNL și Alianța Dreapta Unită.

Social democrații și liberalii îl propun pe Nicolae Robu, cel care a mai condus Timișoara timp de două mandate, să-i fie adversar actualului edil în funcție – Dominic Fritz de la USR.

Inginer de meserie, Nicolae Robu are 69 de ani, iar în politică a intrat în anul 2008, când a câștigat un mandat de senator pe listele PNL.

A fost ales primar al municipiului Timişoara de două ori, în 2012 şi 2016. A pierdut însă alegerile din 2020.
În martie 2023 a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție. Nicolae Robu și mai mulți funcționari ai Primăriei sunt cercetați pentru abuz în serviciu.

Ar fi vorba despre emiterea unei autorizații de construire pentru o clădire de locuințe care inițial trebuia să aibă două duplexuri, dar care până la urmă a ajuns să numere opt apartamente. Nicolae Robu a negat însă acuzațiile.

În trecut, Nicolae Robu a mai fost trimis în judecată și într-un dosar ce vizează retrocedarea unor imobile, dosar aflat încă în instanță. A beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul tututor conducerilor liberale, inclusiv de cea a lui Ludovic Orban, care astăzi merge pe mâna lui Dominic Fritz, grație alianței cu USR și PMP.

Nicolae Robu că s-a făcut remarcat la nivel național doar prin postările de pe Facebook, care s-au viralizat și au stârnit un fluviu de ironii la adresa sa.

Principalul contracandidat al lui Nicolae Robu este Dominic Fritz. S-a născut într-un sat din sudul Germaniei, iar în România a ajuns prima dată în 2003, pe când avea 19 ani, ca voluntar la o casă de copii din Freidorf, Timișoara.

Are o licență în Științe Politice și Administrative, obținută la Universitatea din Konstanz, Germania. De asemenea, susține că are un masterat în Studii de Post-Conflict la Universitatea din York, Marea Britanie.
Înainte de câștiga primăria Timișoarei a lucrat inclusiv pentru un fost președinte al Germaniei Horst Köhler.

A câștigat alegerile din 2020 cu un scor de aproape 53%. A fost acuzat la vremea respectivă de fostul edil Robu că a candidat cu acte false și că a fraudat alegerile.

O altă acuzație pe care primarul Timișoarei o neagă vehement este cea privind presupuse legături cu serviciile secrete germane.

În vreme ce Dominic Fritz susține că a atras peste 250 de milioane de euro din bani europeni, edilul este criticat că a băgat în insolvență compania Colterm, responsabilă pentru apa caldă din oraș, dar și că a mărit impozitele, taxele și prețul transportului public.

De criza apei calde în oraș se leagă prima parte din mandatul lui Dominic Fritz. De pildă, aproape 60.000 de locuințe, inclusiv spitale și școli, au rămas fără apă caldă în octombrie 2021, vreme de câteva zile.

Compania Colterm a primit ajutoare de la Guvern, însă nu a putut evita insolvența. Pentru situația de la Colterm, Dominic Fritz a dat vina pe administrația Robu. La rândul său, fostul edil îl acuză pe Dominic Fritz că a dublat datoriile companiei de termoficare.

Candidatura lui Dominic Fritz pentru un nou mandat a fost contestată, însă instanța i-a dat câștig de cauză, edilul având dreptul să poată fi reales.

Mai trebuie spus că, anul trecut, într-un context favorabil, Timișoara a beneficiat de fonduri substanțiale, din calitatea de Capitală europeană a Culturii, bani care au schimbat fața orașului.

Alfred Simonis versus Alin Nica

Tandemul PSD-PNL este completat de candidatul pentru Consiliul Județean, în persoana lui Alfred Simonis, de profesie jurist, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Tibiscus din Timișoara în 2009. Este în prezent șeful organizației PSD Timiș.

A devenit membru PSD în anul 2001, iar din 2006 a devenit președinte al Tineretului Social Democrat.
Între 2012 și 2016 a fost consilier municipal în Timișoara, iar dintre 2012 și 2015 era și Directorul Executiv al Aeroportului Internațional Traian Vuia.

În 2016 a câștigat primul mandat de deputat, iar în 2020 a fost reales.

Este actual șef interimar al Camerei Deputaților, iar pe lângă scandalurile cu George Simion de la AUR, de numele lui Alfred Simonis se leagă și mai multe controverse.

De pildă, în 2023, a fost în mijlocul unui alt scandal privind contracte preferențiale prin PNRR. Mai precis, presa dezvăluia cum verișoara nașei lui Alfred Simonis era acționar într-o firmă care câștiga, pe bandă rulantă, contracte pentru digitalizare.

Că să-l susțină pe Alfred Simonis, liberalii l-au sacrificat pe Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, demis din fruntea organizației județene PNL după ce s-a opus înțelegerii de la centru privind candidații comuni.

Alin Nica s-a „transferat” între timp la partidul Forța Dreptei, condus de fostul premier Ludovic Orban.

Este absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica Timișoara în 2004.
Tot atunci și-a început și cariera politică, când a fost ales primar al comunei Dudeștii Noi din județul Timiș. În vârstă de 23 de ani, era atunci cel mai tânăr primar din România.

În 2005 a devenit reprezentantul României în Comitetul European al Regiunilor de la Bruxelles.

A condus Dudeștii Noi din fotoliul de primar până în 2020 când a devenit președintele Consiliului Județean Timiș.

Acum candidează pentru un nou mandat de șef al Consiliului Județean cu sprijinul USR-PMP-Forța Dreptei.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să