Încordarea, cu un război la graniță, știrile alarmiste și neîncrederea împing încet România în pragul isteriei. Vestea scumpirii carburantului la o benzinărie din Bihor s-a răspândit miercuri noaptea ca focul. Din calea lui, șoferii au fugit făcând cozi imense la pompă.
Cu o săptămână înainte, Bulgaria trecuse printr-o noapte similară.
Cozile panicii și ale dezinformării, ca și cele ale solidarității și responsabilității vor rămâne cu noi săptămâni, poate luni de acum înainte. Tensiunii publice nu i se poate răspunde coerent decât recurgând la rațiune, la date, la context.
De unde vin scumpirile și cât de departe pot merge, ce efecte ale războiului din Ucraina ar fi de așteptat în România și cât de necesar ne e azi un plan financiar al fiecăruia pentru zile de criză explică Cristian Păun, profesor universitar la Facultatea de Relații Internaționale a Academiei de Științe Economice din București.
Câteva idei din acest episod:
„Benzinăria” numită Rusia. „Suntem într-un conflict care apasă și pe niște pârghii economice, într-un război care s-a alimentat din economie. Rusia a vândut resurse lumii civilizate, a acumulat acele resurse și și-a finanțat un arsenal de luptă cu care acum vine și face pe marele zmeu. În față e benzinărie, în spate e fabrică de cartușe. Nu merge așa. (…) Și cei care ne prezintă Rusia ca model de urmat ar fi bine să facă un pas în spate. De un astfel de «model» ar trebui să fugim rupând pământul.”
Un plan personal de criză. „Mă gândesc foarte serios în perioada asta să am o rezervă. Banii aceia trebuie să fie lichizi pentru că am observat de la ucraineni că sistemul bancar cade. O mică sumă în valută, o mică sumă în lei care să-ți asigure măcar o săptămână de supraviețuire pentru tine și familia ta, dacă nu o lună, ar trebui să fie la îndemână. Apoi, da, trebuie să ai niște bani pe card. Nu-mi cumpăr un un apartament pe care să îl închiriez, nu-mi schimb încă mașina, că nu e momentul. Adică nu te arunci în niște proiecte care pot bloca resurse importante care la un moment dat ar putea face diferența într-o situație de supraviețuire.”
Costuri în contul sancțiunilor. „Cu toții vom avea un cost. Dar trebuie să punem în balanță acest cost cu celălalt cost – ai un bătăuș la ușă și singura modalitate de a-l face să nu-ți intre în casă este asta: să îi tai resursele cu care își cumpără bâta. E foarte importantă atitudinea. Da, au crescut prețurile pentru că e război, un război pe care nu ni l-am dorit și pe care îl vrem cât mai repede oprit. Dar trebuie să ne gândim și la prețul pe care îl plătește Ucraina și să fim solidari cu oamenii aceia.”
Lovitura economică fatală. „Iminența unei insolvabilități a Rusiei este pe masă. Deja nu-și mai plătesc datoriile externe, deja nu mai au valută în conturi băncile, nu mai au lichiditate, au o inflație în creștere, au o depreciere în creștere. Nu cred că mai rezistă mult.”
FOTO: Agerpres
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.