Ape tulburi. De ce în România nu putem fi siguri că apa declarată potabilă e și bună de băut

Recorder a publicat, în această săptămână, prima hartă a apei contaminate din satele României. În spatele acestei investigații jurnalistice, stau mii de buletine de analize făcute în 2019 de Direcțiile de Sănătate Publică din toate județele.

Au urmat sute de mesaje în care cititorii au semnalat un paradox: deși au în sat apă curentă, rețeaua lor nu apare în evidențele DSP, prin urmare nici calitatea apei nu e verificată de instituțiile statului.

Mai mult, există județe în România în care nu putem avea nici certitudinea că apa declarată potabilă la analize chiar este bună de băut. De ce? Și cum s-a ajuns ca în peste 800 de comune apa de la robinet să fie contaminată? Explică Alex Nedea, jurnalist Recorder și autorul seriei de investigații despre calitatea apei din România rurală.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să