AUDIO. Primar din Dolj, înregistrat cum tranzacționează voturile flotanților: „Am 70 de vize și nu mă opresc până la 150“

O înregistrare audio obținută de Recorder scoate la lumină modul în care alegerile locale din mediul rural sunt decise prin negocieri de culise și prin tranzacționarea unor votanți aduși din alte localități.

Marius-Daniel Cîrstianu, primarul PNL al comunei Radovan (Dolj), se laudă în înregistrare că are cel puțin 80 de persoane de încredere cărora le-a făcut viză de flotant în comună pentru a vota la alegerile de duminică așa cum le dictează el.

Primarul îi propune contracandidatei Oana Nuță (PRO România) o înțelegere în baza căreia flotanții săi îl vor vota pe el pentru funcția de primar, dar vor pune ștampila pe Pro România la consiliul local. În schimbul acestor voturi care ar urma să-i asigure un post de consilier, Nuță trebuie să-l menajeze pe primar în campanie și să-și convingă apropiații să-l voteze.

„Nu mă mai atacați pe mine, îl atacați doar pe ăl bătrân“, spune primarul în înregistrare. „Ăl bătrân“ este Aurică Cîrstianu, candidatul PSD la primăria Radovan și tatăl primarului în funcție. Cei doi Cîrstianu, tată și fiu, sunt certați și se luptă pe viață și pe moarte pentru câștigarea postului de primar.

Oana Nuță spune că a refuzat târgul propus de Cîrstianu junior (poreclit „Măru“) și a depus plângeri la Autoritatea Electorală Permanentă, la Biroul Electoral Judeţean şi la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

Fenomenul influențării alegerilor prin intermediul vizelor de flotant a fost semnalat de Recorder încă de la începutul campaniei electorale și pare să fi luat amploare în mai multe zone din țară. În înregistrare, primarul din Radovan afirmă fără nicio reținere că flotanții apăruți peste noapte în comună au fost aduși special pentru a influența alegerile.

Reacția primarului: „Lăsaţi-mă, dracu, în pace!“

Contactat telefonic, primarul Marius-Daniel Cîrstianu n-a negat că încearcă să câștige alegerile cu flotanți aduși din afara localității. „Scrieţi articolul cum ştiţi, fiecare răspunde pentru ce face în viaţă, spor la lucru! La alegeri e problema mea ce fac, aşa cum problema dumneavoastră văd că e să-mi luaţi mie un interviu acuma. Astea sunt treburile mele, domnule!“, ne-a spus primarul Cîrstianu și ne-a închis telefonul.

L-am sunat înapoi, să-l întrebăm dacă nu se teme, totuși, de o eventuală anchetă a organelor abilitate. „Eu am dat declaraţii în viaţa asta la poliţie în diferite cauze, nu sunt străin de poliţie! Nu-mi mai puneţi mie întrebări dintr-astea, lăsaţi-mă, dracu, în pace!“

N-am mai apucat să-l întrebăm pe Cîrstianu junior despre lupta electorală cu tatăl său, Aurică Cîrstianu. Fost primar PSD, „ăl bătrân“ a fost dat jos din scanul de primar în 2016, chiar de fiul său. Aurică s-ar fi certat cu cuscrul său, arendaş pe raza localităţii, care îl voia primar pe ginerele lui, Marius Cîrstianu. Tânărul „Măru“ s-a înscris în cursă și și-a învins tatăl.

Bătrânul Aurică Cîrstianu a fost atât de supărat încât nu a vrut să accepte rezultatul votului și s-a lăsat cu greu scos din primărie. „S-a strâns lumea în faţa primăriei, să-i spună să plece. Cei de la Biroul Electoral Comunal au chemat poliţia când au văzut nebunia. Până la urmă, l-au scos cu mascaţii, ca să nu-l omoare oamenii în bătaie. Majoritatea erau susţinătorii fiului, dar, oricum, lumea era supărată pe el. A fost spectacol!“, spune Oana Nuță, candidatul Pro România la actualele alegeri.

În 2016, tânărul Cîrstianu a câștigat primăria cu o diferență de numai 5 voturi (286 la 281), ceea ce arată cât de ușor se poate schimba soarta alegerilor din zona rurală prin metoda flotanților. Câteva zeci de voturi în plus, sau chiar mai puțin, îți pot asigura un mandat de patru ani.

Metoda flotanților

Nu e de mirare că metoda flotanților a căpătat amploare în toată țara și riscă să pună sub semnul întrebării corectitudinea acestor alegeri.

Publicația locală „Bihoreanul“ a scris că în județul Bihor a explodat numărul vizelor de flotant, iar Prefectura și Inspectoratul Județean de Poliție au emis o circulară prin care avertizează primăriile să nu mai repete practicile din alegerile anterioare, când „adeverințele de reședință au fost eliberate în număr mare și fără respectarea tuturor prevederilor legale“. Articole similare au apărut în presa locală din Alba și Timiș.

Subiectul vizelor de flotant a fost abordat pe larg și de Libertatea, unde primarul comunei Sârbi (județul Bihor) recunoaște că o parte din cei 415 flotanți apăruți în prag de alegeri sunt făcuți de el, pentru a ține pasul cu contracandidatul care la rândul său și-a adus flotanți. Libertatea mai scrie că o creștere exponențială a numărului de flotanți a apărut și în comune din Timiș, Bacău și Constanța.

De asemenea, după publicarea reportajului „Minuni electorale“, în care am semnalat creșterea numărului de flotanți din comuna Valea Argovei (Călărași), am primit la redacție zeci de mesaje în care oameni din toată țara ne semnalau o creștere suspect de mare a vizelor de flotant din comunele lor.

Contactat de Recorder, președintele Autorității Electorale Permanente ne-a declarat că nu știe nimic despre acest fenomen. „N-am primit nicio sesizare de acest gen, dar și dacă vom primi le vom direcționa către alte autorități, cum ar fi Parchetul sau Poliția“, ne-a declarat Florin Mitulețu-Buică.

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.