Bună dimineața, România!

Poate că ați adormit târziu, istoviți de atâtea burtiere galbene și de figuri răvășite hotărând viitorul țării prin CEx-uri. În caz că vă simțiți capul greu și încercați să vă dați seama unde sunteți și în ce fel de țară v-ați trezit, e suficient să rețineți acest dialog:

„Cine a câștigat în această seară?”, au întrebat reporterii adunați în sediul PSD. Iar omul cu mustață și-a păstrat tonul arogant și a rostit un singur cuvânt: „Partidul”. A uitat să spună și cine a pierdut sau poate că nici nu mai era nevoie. De vreo 70 de ani Partidul câștigă de fiecare dată prin aceste locuri, fără să-l intereseze cine pierde și care sunt consecințele.

Partidul își are legile lui, scrise cu sângele luptelor interne. Partidul poate să își schimbe numele și oamenii, dar iese de fiecare dată învingător. Iar noi suntem cei care pierdem.

După atâtea decenii, pare că ne-am obișnuit și ne-am resemnat. Lista consecințelor pe care le suportăm în urma crizei politice provocate de ultimul moft al Partidului e lungă și poate să înceapă cu orice punct: cursul valutar, Roborul sau credibilitatea oricui ar căuta să priceapă de ce un stat membru UE își răstoarnă Guvernul mai des decât țările africane.

Nu e nevoie de eforturi prea mari ca să înțelegem unde ne aflăm, dar Providența s-a îngrijit ca totul să fie mai clar ca niciodată. Shinzo Abe, premierul Japoniei, se află, în aceste zile, într-o vizită istorică în România. Este pentru prima dată când un prim-ministru japonez ne vizitează țara și v-aș ruga să notați că Japonia este a treia economie a lumii.

Conform programului oficial, Shinzo Abe ajunge astăzi la Palatul Victoria, însoțit de reprezentanții a 30 de companii nipone, pentru a se întâlni cu premierul României. Nu se știe cine și dacă îl va primi. Prim-ministrul Mihai Tudose a demisionat la presiunile partidului din care face parte și a anunțat că nu va asigura interimatul. Paul Stănescu, fericitul posesor al mai multor dosare penale și posibil prim-ministru interimar, s-ar putea afla, la ora vizitei, într-un nou CEx al PSD anunțat pentru ora 11. Poate că acum e mai clar unde suntem și în ce fel de țară ne-am trezit în această dimineață.

Reprezentantul uneia dintre cele mai puternice și mai civilizate țări din lume, țara performanțelor economice și a trenurilor care nu întârzie niciodată, se află în vizită la București. E aici, în țara în care trenurile întârzie cu orele. Țara cu cei mai puțini kilometri de autostradă din Europa. Țara în care îți programezi o întâlnire cu prim-ministrul și nu mai ajunge nimeni.

Bună dimineața, România!

UPDATE: Premierul Japoniei a anunțat că nu va mai merge la Guvern. La Palatul Victoria se vor întâlni doar delegațiile celor două țări.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.