CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

Astăzi ne întoarcem la cazul lui Gabi Musteață, inginerul de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, care în februarie 2021 a semnalat într-un material Recorder practica angajărilor politice din instituția în care lucra: o chelneriță fără pregătire în domeniu fusese numită la dispeceratul Departamentului de apărare împotriva inundațiilor.

Investigația Recorder care a pornit de la mărturia lui a adunat peste un milion de vizualizări și a generat un val de reacții în spațiul public. Însă, ca de fiecare dată, foarte mulți oameni au ridicat această întrebare: și, totuși, s-a schimbat ceva?

După aproape un an și jumătate de la publicarea materialului, am stat din nou de vorbă cu Gabi Musteață pentru a afla cum a evoluat cazul său și situația din instituție după ce a ales să iasă public și să vorbească despre angajările politice.

Primul episod al campaniei: De ce sunt importanți avertizorii de integritate


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să