CAMPANIE RECORDER. De ce sunt importanți avertizorii de integritate
Doi din trei români se declară nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă țara. În interiorul acestei națiuni veșnic dezamăgite, se află însă și cetățeni care cred că schimbarea trebuie să înceapă cu ei și care refuză să întoarcă privirea atunci când sunt martorii unui abuz. Aceștia sunt avertizorii de integritate, adică oameni care vorbesc despre neregulile din domeniile lor și care speră că semnalele de alarmă pe care le lansează în spațiul public vor contribui la o societate mai bună.
Sunt oameni care uneori preferă să-și piardă joburile, dar să-și păstreze conștiința: „Am vorbit pentru că vreau să mă pot uita în continuare în ochii copiilor mei”.
Recorder lansează astăzi campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.
Începem cu un episod introductiv, în care vom arăta cum se raportează societatea românească la conceptul de avertizor de integritate și cum te protejează legea când alegi să semnalezi abuzuri în instituția în care lucrezi.
Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/
Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.