Nu e nevoie să-ți placă fotbalul pentru ca el să ți se strecoare, pe nesimțite, în viața de zi cu zi: că e vorba de imnul devenit hit al unei Cupe Mondiale, de vedetele lui, care ne populează reclamele, sau de folclorul urban (cine n-a spus, măcar o dată, „Să fie bine ca să nu fie rău”?), acest sport e mai tot timpul prin preajmă.

Însă Cupa Mondială din Qatar, prima organizată într-o țară arabă și prima care se joacă iarna, iese puternic și nefericit în evidență.

Stadioanele construite în grabă au devenit cimitire pentru mii dintre oamenii care le-au ridicat, FIFA – asociația care conduce fotbalul global – l-a pierdut pe drum pe foarte controversatul președinte Sepp Blatter, în urma (încă) unui scandal de corupție, iar unii dintre fani se întreabă sincer dacă nu cumva a te uita la meciuri înseamnă a fi complice.

Ce trădează, așadar, Campionatul Mondial din 2022 despre felul în care e croită lumea în care trăim? Cum s-au confruntat jucătorii și tehnicienii cu realitățile cumplite ale organizării competiției? Ce poate să facă și ce va face publicul? 

Răspunde, în acest episod, Radu Paraschivescu – scriitor, ziarist, microbist și realizator al podcastului „Vorbitorincii”.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să