Cât e indemnizația lunară, de ce se călătorește la business class și alte curiozități despre funcția de europarlamentar

Îi auzim spunând că se duc la Bruxelles să ne apere interesele, să lupte pentru țară și să stea demni în băncile din Parlamentul European. Dar puțini dintre noi știm cu adevărat ce face un europarlamentar și mai ales ce beneficii are de pe urma acestei funcții. O vânează pentru că vrea să ne reprezinte în Europa sau pentru că visează la toate privilegiile care vin odată cu ea?

Am ridicat aceste întrebări în fața unui om care a stat cinci ani la Bruxelles: Mircea Diaconu, europarlamentar între 2014 și 2019. Diaconu a ajuns în Parlamentul European ca independent și nu va mai candida pentru un nou mandat.

Povestește chiar el despre cum alți politicieni l-au întrebat de la obraz cam câți bani se fac pe lună pentru a-și da seama dacă merită să se treacă pe liste și despre cum mai tinerii săi colegi din Teatrul Nottara i-au spus fără ocolișuri: „Domnu’ Diaconu, să știți că mulți dintre noi vă invidiem pentru sinecura asta”.

Mircea Diaconu a încercat să ne explice că nu e nicio sinecură și că avantajele nu sunt chiar așa de mari cum vorbește lumea. Dar până la urmă a ieșit o listă destul de lungă: indemnizația lunară, călătoriile la business class, diurna, pensia, asistenții. Bătălia electorală din 26 mai e și despre asta.

Cele mai recente