La sfârșitul unui an școlar, numărăm din nou zilele rămase până la examene, ca și cum școala ar fi un sprint permanent lipsit de valoare fără clasamentul final. Copiii cresc gâfâind, cu ochii la cronometru, și puțini profesori le sunt mai mult decât antrenori de bacalaureat. Și mai puțini caută, împreună cu ei, o busolă morală.

Doru Căstăian era să ajungă jurnalist, dar a ales să fie profesor. Le predă științe socio-umane elevilor de la două licee din Galați și filosofie studenților. Traduce, scrie, e formator pentru alți profesori și unul dintre cei puțini a căror notorietate n-are de-a face cu meditațiile ori cu severitatea, ci cu lumile pe care le deschide, de 18 ani, copiilor la ore. Pentru că educația reală începe cu încrederea copiilor.

Pe ce se mai sprijină școala când încrederea e tot mai șubredă, ce-i lipsește – de la lecții de empatie la ore de educație sexuală – și de ce schimbarea între pereții câtorva clase nu va putea zgâlțâi un întreg sistem conservator explică, în episodul de azi, Doru Căstăian.

FOTO: Denis Putanu/ DEGA visuals

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat deYouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să