CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat cu ofițerul de poliție care a ținut piept unui serviciu secret
În ultimii doi ani, Recorder a derulat campania „Voci libere”, în care am vorbit despre importanța avertizorilor de integritate și am prezentat poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.
Încheiem această serie cu povestea lui Ionuț Mihalache, ofițerul de poliție care a vorbit în fața camerei despre abuzurile Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), serviciul secret al Ministerului de Interne.
În 2019, pe când lucra în Direcția de Operațiuni Speciale (DOS), Ionuț Mihalache a făcut parte dintr-un grup de ofițeri care a primit ordin să verifice birourile celor mai importanți oameni din Poliția Română și a descoperit tehnică de înregistrare într-una dintre încăperile verificate.
Ulterior, Mihalache și alți trei ofițeri DOS care participaseră la verificare au rămas fără acces la informații clasificate și trași pe linie moartă după ce DGPI le-a retras avizele. Șefii care dăduseră ordinul nu suportă nicio consecință.
Revoltat, Mihalache sesizează mai multe instituții – fără niciun rezultat – caută avocați și cere ajutorul sindicatelor. „Nu te poți pune cu ei. Sunt mult prea puternici”, i se spune. Așa că decide să își spună povestea public și apelează la Recorder.
Așa s-a ajuns la publicarea investigației „Puterea din umbră”, pornită de la cazul lui Ionuț Mihalache și extinsă către modul brutal în care un serviciu secret își exercită controlul asupra polițiștilor de la orice nivel.
Acum, la un an de la publicare, tânărul polițist explică ce l-a determinat să vorbească și ce s-a întâmplat după apariția investigației.
Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat
Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.