HARFELE SĂPTĂMÂNII. Cea mai fidelă imagine a noastră în anul Centenarului: ambulanță trasă de o căruță cu doi cai

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Pofta de inaugurare a politicianului român este de nestăvilit. Umblă cu foarfeca la el, doar-doar s-o arăta vreo panglică care să fie tăiată. Iată, de pildă, primarul orașului Piatra-Neamț. Cu mare pompă, acesta a deschis calea a trei toalete din cadrul școlii Elena Cuza din localitate. Liberalul Dragoș Chitic, căci el este alesul nemțenilor de când a ajuns Gheorghe Ștefan-Pinalti la pușcărie, a pătruns plin de fală în interiorul toaletelor, s-a pozat cu WC-urile, dar și în oglindă, și cuprins de fiorul edilitar a postat fotografiile pe o rețea de socializare. Din păcate, deocamdată, dată fiind situația financiară a nemțenilor, s-a dat undă verde doar la toaleta fetelor. Atât primarul, cât și consilierii locali, care s-au declarat deosebit de onorați de inaugurarea celor trei WC-uri, și-au luat angajamentul că, împreună cu comitetul de părinți, vor investi în curând și pentru băieți.

Chitic, inaugurând toaleta fetelor. Credit foto: www.europafm.ro-

– Stați că mai avem cu tăiat de panglică! La Bistrița, a făcut administrația ce a făcut și a îndatorat orașul pentru următoarele două decenii cu frumoasa sumă de șapte milioane de euro. De acești bani s-a făcut o pârtie de schi de mai mare dragul. De doi ani, însă, n-a văzut săraca picior de schior. Nici n-a fost zăpadă cum trebuie, s-au adunat mai multe. Acum, bucurie mare!, a nins conform, s-a așternut covor de nea, iar schiorii bistrițeni s-au și lăsat la clăpari cu gândul că se vor bucura de pârtie. Au amușinat pe lângă ea, plini de poftă, dar au fost alungați, că o strică. Nu e voie! Pârtia a rămas neumblată la ea fiindcă n-apucase edilul (un domn pe nume Crețu – pesedist desigur și Crețu, ce altceva să fie?) să vină s-o inaugureze un pic. E greu de priceput de ce, dar simbolul pârtiei este un struț.

– După ce ne-am bucurat de ministrul Liviu Pop, care nu lega, nici cu sfoară, zece cuvinte în limba română, Partidul și domnul Liviu Dragnea ni l-au hărăzit la Educație pe Valentin Popa, semianalfabet și el. Nu demult, acesta se declara foarte bucuros că a apucat ziua în care să taie o pamblică. El este acela.

– E greu de găsit un rezumat mai bun pentru starea națiunii decât această ambulanță rămasă în nămeți în județul Iași, chiar în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola. Pentru scoaterea ambulanței din necaz s-a apelat la o căruță la care erau înăhmați doi cai puternici. Asta e România, fraților! Uitați-vă bine la ea și, dacă nu vă mai place, puteți să aruncați un ochi și aici.

– Imagini triste ne vin de la Focșani. Un domn, aproape în lacrimi, susține că n-a fost lăsat să danseze și el Hora Unirii la evenimentele dedicate Unirii Mici. De vină pentru această îngrădire a drepturilor omului este, bineînțeles, Marian Oprișan. „Stăm ca la Auschwitz aici!“, urlă focșeneanul. Priviți!

– În tot acest timp, baronul local Marian Oprișan și invitații săi descindeau la Cercul Militar, pentru o chermeză de pomină. După cum au constatat vigilenții gazetari vrânceni, onorabilii au servit: caviar, piept de rață și file de biban de mare. Trăiască România Mică!

– Frații noștri de peste Prut, săracii, atât de mult tânjesc și ei la Centenar încât sunt în stare să facă cele mai necugetate gesturi. Primarul comunei Parcova, din raionul Edineț, a redactat o declarație de unire cu România, a semnat-o, a ștampilat-o și a făcut-o PDF, declarând că, gata, Parcova s-a unit cu România. Înduioșător este că gestul său n-a fost luat în seamă nici de partea moldovenească, nici de cea română. Păi acum s-a găsit și Parcova să facă unirea, când noi avem treabă s-o înscăunăm pe Viorica Dăncilă în fruntea țării?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.87 MB]

– Gest urât al unei fețe bisericești. Preotul, care le predă sfintele taine ale religiei școlarilor din Copșa Mică, a fost suprins de o elevă, care l-a și filmat, în timp ce recurgea la o dinamică asemănătoare masturbării, chiar în sala de clasă. Părințelul suspectat că i-a plătit tribut lui Onan printre elevi este cauționat de Biserica Ortodoxă Română, care a luat poziție în ceea ce îl privește precizând că, de fapt, preotul a suferit de mâncărimi atroce în zona inghinală și nu a făcut nimic altceva decât să-și ostoiască nevoia trupească de a se scărpina.

– A plecat pe lumea cealaltă și marele nostru om politic și tăietor de păduri Verestoy Attila. Petre Daea, fostul, actualul și viitorul ministru al Agriculturii, coleg în Parlament cu udemeristul, a fost puternic afectat, prilej cu care a compus, pe facebook, ceva foarte asemănător unei poezii post moderne. Iată, Daea:

Efemeritatea existențială ne îndeamnă la respect și prețuire
L-am respectat!
Vestrea tristă îmi pornește
lacrima despărțirii,
în semn de regret pentru cel ce a fost Verestoy Attila, coleg în Parlamentul României.

– Apropo de lirica de la noi din țară: o poetă din Bârlad a ajuns în pragul disperării și nu mai știe ce să se facă, după ce o creație a sa (Îți mulțumesc Doamne) i-a fost atribuită părintelui Arsenie Boca. Poeta din Bârlad e nemulțumită că versurile (pe care le-a publicat într-un volum din anul 2010) au fost gravate pe diferite materiale religioase care sunt distribuite alături de chipul lui Arsenie Boca, inducând credincioșilor falsa idee că poemul i-ar aparține, de fapt, îndrăgitului călugăr. Curaj, poetă bârlădeană, că Dumnezeu e sus și vede!

Poeta din Bârlad, acuzând că a fost furată în numele părintelui Arsenie Boca. Credit foto: www.vremeanoua.ro-

– Situație neplăcută pentru șoferul unui utilaj de deszăpezire din Suceava. Acesta a fost prins în stare de ebrietate la volan, în timp ce deszăpezea după puterile sale. Șoferul pretinde că nu a băut la serviciu, ci a venit băut de acasă, ceea ce e cu totul altceva. El a mărturisit că a consumat, omenește, un vin înainte de cină, dar s-a întâmplat să îl cheme la serviciu, să înlocuiască un coleg. “Eu sunt destul de conștient și asta s-a întâmplat”, a declarat Neculai Macovei (șofer mașină de deszăpezire).

– Un cetățean din Câmpulung Moldovenesc, pe nume Abel Viorel Cipeliuc Varvaroi, este încredințat că în curând vine din nou pe la noi, pe pământ, Domnul Iisus Hristos. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine, câmpulungeanul a anunțat că își dă casa la schimb pe 100.000 de Biblii. Dacă se va găsi om cu care să facă schimbul, câmpulungeanul e hotărât să ia Bibliile și să meargă cu ele în Africa, să le împartă africanilor cuvântul lui Dumnezeu. Bravo, frate Abel Viorel, că frumos te-ai gândit, Doamne ajută! Așa că dacă aveți pe acasă 100.000 de Biblii dați o fugă pe la Câmpulung Moldovenesc, nu mai stați pe gânduri, că e casă mare, cu șase dormitoare.

Casa câmpulungeanului. Credit foto: www.digi24.ro

– Deși e nedrept, adevărul e că ne cam obișnuisem cu veștile proaste de la Vaslui, cu octogenarele supuse la fel de fel de tinerii locului. Cu nețărmurită tristețe am aflat însă că și moșii au început să le cadă victime sălbaticilor. De pildă, bietul Moș Curmei (80 de ani) din Șerbotești. El a fost batjocorit de mai tânărul său consătean supranumit Ciomag. Acest Ciomag s-a converit la pederastie cât a fost pe cameră, la pușcărie, că nu e la prima faptă. Foarte interesant este că necazul pățit de Moș Curmei cu Ciomag a avut la bază invidia violatorului că violatul a avut, de-a lungul vieții, mai multe aventuri cu femei decât el. Ce să mai zicem, întortochiate mai sunt căile domnilor pe la Vaslui!

– Vești bune! Prin Brăila își făcea veacul un hoț căruia îi plăcea să fure pubele de gunoi. Cel mai recent, el a pus mâna și a fugit cu două pubele în cârcă. Acestea îi aparțineau unui cetățean cinstit, care le lăsase o clipă nesupravegheate. Din fericire, însă, brațul lung al polițiștilor brăileni l-a înhățat. Dar stați așa, că harfa vine abia acum: hoțul reușise să și vândă pubelele unui terț, abordat aleator pe stradă. În urma negocierilor dintre tâlhar și terț, prețul convenit a fost de cincizeci de lei, bani în mână. Iar veștile bune nu se termină aici! Cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei, primarul a zis că, gata, se vor asfalta străzile de pământ din oraș. “Sunt încrezător!”, a declarat alesul brăilenilor (pesedist, ce credeați?). Bravo, Brăila!, vezi că a meritat să aștepți 650 de ani? Bucură-te, Brăilă, o să ai asfalt!

– Locuitorii de pe strada Abatorului din Găești nu mai au parte de liniște. Ei nu se mai înțeleg neam cu amorezii din micuța urbe dâmbovițeană (renumită pentru frigiderele pe care le-a dat țării). De cum se lasă noaptea, pâlcuri-pâlcuri de găeșteni încep a practica activități de natură sexuală, profitând de întunericul de pe Abatorului. Foarte modern, cetățenii Găeștiului preferă să se împreuneze pe banchetele de spate ale autoturismelor proprietate personală. „E mai rău ca la autogară. Unul vine, altul pleacă. Au viteză, pun frâne şi câinii latră tot timpul. Au mai ieşit vecinii la ei, dar degeaba.”, a declarat, pentru presa locală, un riveran de pe Abatorului. Lăsați, riveranilor, lăsați!, că vine acum gerul și nu mai poate să vină bărbatul la femeie, o să fie bine, o să vă puteți deda somnului mult dorit.

– Apropo, avem și guvern nou – Cabinetul Dăncilă îi zice. El este format din oameni de o înaltă probitate morală și profesională. Uitați-vă la ei. Ei sunt cei care ne conduc:

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să