Cine e femeia care răspunde de manualele elevilor din România: de la protestele #rezist la funcția oferită de PSD

În degringolada din Educația românească nimic nu mai e imposibil. Dacă în cărțile de matematică se poate ca 12 să fie mai mare ca 16, de ce nu s-ar putea ca o tânără fără niciun fel de experiență și cu un profil ciudat, croit după tiparul străveziu al serviciilor secrete, să fie numită la conducerea editurii care se ocupă de manualele tuturor elevilor din România.

Maria Nistor are 31 de ani și în vara lui 2017 a devenit director general al Editurii Didactice și Pedagogice (EDP). La momentul numirii, era „director științific cercetare-dezvoltare” la Dice Consulting Agency. Sună impresionant, dar nu e. Dice Consulting era propria firmă, avea un singur angajat și o cifră de afaceri de 200 de euro. Întrebăm care era obiectul de activitate. Maria Nistor ne răspunde sec: consultanță pentru diverși…

Press One scria anul trecut că Maria Nistor mai lucrase câteva luni la o companie de consultanță cu cifră de afaceri zero, că și-a trecut în CV statutul de cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, deși nu figura pe listele Universității, că a absolvit două facultăți și două masterate în numai patru ani și că este o apropiată a lui Adrian Ivan, rectorul Academiei de Informații a SRI.

În februarie 2017, aceeași Maria Nistor organiza event-uri pe Facebook prin intermediul cărora chema oamenii în stradă împotriva Guvernului PSD. La scurt timp după Ordonanța 13, devenise un mic lider al protestelor din Cluj-Napoca: era vocală în mediul online, apărea la emisiuni televizate, inventa forme neconvenționale de protest. Unul dintre eventuri s-a numit „Prohodul Corupției“, iar oamenii au fost invitați să vină îmbrăcați ca la o înmormântare.

Șase luni mai târziu, Maria Nistor nu avea nicio problemă să accepte funcția de director al EDP, sub același partid aflat la putere, și să se transforme în cea mai de seamă lăudătoare a fostului ministru al Educației, Liviu Pop.

Motto-ul școlii românești: „Învățarea din greșeli“

Acum, șefa EDP refuză să vorbească despre cine a susținut-o și cine i-a propus să conducă editura, însă consideră că, fiind absolventă de litere, a venit cât de cât pregătită: „Când am acceptat postul știam că nu va fi ușor, dar am luat-o ca pe o provocare”.

Și ce provocare! La câteva luni după ce Maria Nistor a devenit director, Editura Didactică și Pedagogică a fost ridicată la rang de editură unică, însărcinată cu editarea tuturor manualelor școlare din România. Până atunci, într-un sistem concurențial, EDP reușise să ocupe doar 5 % din piața manualelor. Toată lumea s-a întrebat cum va reuși o instituție învechită și neperformantă să se transforme peste noapte într-o editură capabilă să pună pe băncile elevilor niște manuale de calitate.

Răspunsul a venit în toamna acestui an, când cărțile au ieșit din tipar și profesorii care au început să le răsfoiască s-au apucat cu mâinile de cap: în Geografie s-au repoziționat mări și orașe, în manualul de Biologie s-au repoziționat organele umane, în Limba Română s-au rescris poeziile lui Topârceanu.

Maria Nistor vede, însă, partea plină a paharului: elevii au avut cărțile la timp, iar societatea a conștientizat mai mult ca oricând problema greșelilor din manuale, care existau și la editurile private. Nu crede că are motive să-și dea demisia și promite că anul viitor va fi mult mai bine. Chiar se arată mirată că toată lumea a pus-o la colț pentru greșelile din manualele școlare, în condițiile în care totul pare greșit în țara asta. Ca o încununare a mediocrității, ne provoacă la dialog: „Ok, educația merge prost. Dar arătați-mi voi un domeniu în România în care toate lucrurile merg țais!“. Apoi ne spune că abordează o variantă constructivistă, care pune accent pe „învățarea din greșeli“

Soarta manualelor din România rămâne, așadar, în mâinile ei. V-o prezentăm pe Maria Nistor:

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.