Condamnaţi la subdezvoltare. Un primar din Moldova refuză să aprobe construirea unui spital finanțat din donaţii

  • Bogdan Loghin, primarul municipiului Rădăuți (județul Suceava), refuză să dea autorizație de construcție pentru ridicarea unui nou corp de spital în oraș. Asta în condițiile în care există deja finanțare de aproape un milion de euro în urma donațiilor făcute de cetățeni și de antreprenori din zonă.
  • Deși inițial a susținut campania de donații, edilul s-a răzgândit și spune că vrea să construiască spitalul cu alte surse de finanțare. Și în timp ce refuză milionul de euro donat pentru spital, primăria pe care o conduce se află în pragul falimentului, fiind aproape de a fi executată, printre altele, pentru că nu şi-a putut plăti nici măcar datoriile la utilităţi.
  • Noul corp de spital ar trebui să găzduiască o secție de boli infecțioase care ar crește capacitatea de tratare a bolnavilor COVID. Avizul primăriei e singurul act care mai lipsește pentru demararea proiectului, care trebuia să înceapă încă din decembrie.
  • Principalul donator, omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, spune că, dacă situaţia nu se rezolvă în cel mai scurt timp, îşi va lua banii şi va pleca acolo unde îşi poate vedea proiectul pus în practică.

Vestea că în micul oraş sucevean ar putea fi construită, chiar în timpul pandemiei, o nouă Secţie de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal le-a dat mari speranţe oamenilor din Rădăuți. Părea că e prima dată în ultimii 30 de ani când investiţiile majore în infrastructura spitalicească nu vor rămâne o simplă promisiune.

Campania omului de afaceri Ştefan Mandachi, „1 centimetru de spital“, le promisese deja 500.000 de euro pentru construcţia clădirii. Şi, tot prin intermediul campaniei, moldovenii cu dare de mână mai adunaseră şi ei încă 20.000 de euro, în schimbul promisiunii că numele lor va fi scris pe faţada clădirii, cu titulatura de „ctitor de spital“.

Proiectul noului corp de spital prevedea ca numele donatorilor să fie gravat pe peretele din stânga intrării

În scurt timp, la iniţiativă se raliază şi firma Egger România, cu o donaţie de 340.000 de euro pentru noua Secţie de Boli Infecţioase, iar o altă firmă locală se ocupă de obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare.

Demarat în toamna anului trecut, proiectul era susţinut deopotrivă de primarul proaspăt ales, Bogdan Loghin, şi de managerul spitalului, Traian Andronachi. Pe 30 octombrie, aceştia semnau o scrisoare prin care solicitau sprijin financiar de la Crucea Roșie Suceava, organizație cu care Mandachi a încheiat un parteneriat pentru distribuirea donațiilor din campania „1 centimetru de spital“.

În scrisoare se vorbea despre lipsa paturilor necesare tratării bolnavilor COVID și se arăta că „unitatea administrativ teritorială Rădăuţi deţine în incinta aflată în strada Spitalului, nr. 9, o suprafaţă de teren pe care se poate edifica contrucţia anexată prezentei solicitări“.

O autorizație pierdută

Ştefan Mandachi începe să promoveaze proiectul în mass-media, iar entuziasmul creşte de la o zi la alta. Proiectul primește certificat de urbanism şi avize de mediu și de amplasament, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi de la Direcţia cultură, culte şi patrimoniu naţional. Demararea lucrărilor e condiţionată doar de un aviz de construcţie care stă în pixul primarului Bogdan Loghin, așa că, la începutul lunii noiembrie, este depusă o cerere pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie de la primărie.

Brusc, primarul se răzgândește și administraţia locală nu mai răspunde cu nicio hârtie. Construcția nu mai începe în decembrie, așa cum era programat, banii strânși din donații rămân nefolosiți, iar pe strada Spitalului nr.9 rămâne până astăzi un teren viran.

Primarul Loghin încearcă să se justifice: „Autorizaţia de construcţie nu are cum să fie dată pentru că, în urma unei discuţii cu doctorii, această construcţie se va modifica. Nu va mai fi din schelet metalic, va fi din beton, şi va avea un etaj, nu doar parter, pentru a fi funcţională 100%. Apoi, a fost o foarte mare prostie ca locaţia să fie acolo! O fac lângă Spitalul Nou (n.r. – la aproximativ 2 kilometri faţă de planul iniţial), pentru a economisi foarte mulţi bani care se cheltuiesc între spitale, bani care se cheltuiesc de către ambulanţă. Să fie eficient din toate punctele de vedere, nu doar să facem aşa, să zicem că am făcut“.

Nu e clar când ar urma să înceapă construcția „spitalului din beton” pe care îl promite primarul și cu atât mai puțin se poate spune când va fi termenul de finalizare. Proiectul pe care acesta îl respinge prevedea o construcție pe structură metalică care putea fi ridicată într-un timp foarte scurt: urma să înceapă în decembrie 2020 și să fie finalizată în februarie anul acesta. Graba era justificată de contextul pandemiei și de nevoia stringentă a unei secții de boli infecțioase.

Nimeni nu poate spune cu certitudine ce l-a determinat pe primar să renunţe la aproape un milion de euro doar pentru a economisi benzina ambulanţelor şi de ce s-a încăpăţânat să caute alte variante de construcţie în momentul în care proiectul inițial avea toate avizele și finanțarea deja pregătită. Însă principalele indicii conduc către o miză politică.

Telenovela politică din Rădăuţi

După ce în luna octombrie semnau împreună o scrisoare către Crucea Roșie precizând că au nevoie de donații pentru construirea noului corp de spital, relațiile dintre Bogdan Loghin, primarul Rădăuțiului, și Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal, s-au răcit brusc. Loghin a trimis un control la spital (aflat în subordinea primăriei), iar Andronachi i-a făcut primarului o plângere pentru abuz în serviciu și l-a acuzat că vrea să-l înlăture de la conducerea spitalului pentru a face loc clientelei de partid. Medicii au organizat un protest de susținere a managerului.

Cei doi au fost, în trecut, de aceeași parte a baricadei politice ca membri ai Partidului Social Democrat (PSD). În 2016, candidau cu succes pentru un loc în Consiliul Local: Loghin rămas la PSD, Andronachi din partea partidului Uniunea pentru Rădăuți, pe care l-a înființat în contextul alegerilor.

La scurt timp, Andronachi a acceptat propunerea primarului PSD de la acel moment de a prelua managementul Spitalului Municipal Rădăuți, iar Bogdan Loghin a urcat și el în postul de viceprimar.

Anul trecut, Loghin a trecut la PNL și a candidat la primăria Rădăuți, reușind să câștige alegerile în ciuda celor două pietre de moară pe care le trăgea după el: o privatizare suspectă anchetată de procurori şi un accident rutier soldat cu moartea unei fete de 15 ani. „Sunt foarte bucuros că mi-am văzut un vis împlinit. Un tânăr primar de Rădăuţi, pentru care am girat cu toată forţa şi responsabilitatea mea“, spunea Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Bogdan Loghin în postul de primar.

Bogdan Loghin, actualul primar al municipiului Rădăuți, în două momente importante din cariera sa politică: stânga – alături de Viorica Dăncilă, pe atunci premier PSD, și dreapta – alături de liderii PNL Ludovic Orban și Gheorghe Flutur

În acest context politic, pare că factorii implicați în construirea noului corp de spital și-au pus la un moment dat problema despre cine va capitaliza această realizare. Primarului nu i-a surâs varianta în care managerul Andronachi și antreprenorul Mandachi vor fi principalii ctitori, așa că a virat spre un scenariu mai favorabil.

În noiembrie anul trecut, a blocat proiectul pe care îl susținuse inițial și a anunțat în presa locală că discută cu Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a obține fonduri guvernamentale ce ar urma să finanțeze mai multe proiecte locale, printre care și „construirea Spitalului de Infecțioase“. Primarul mai preciza că „beneficiază de sprijinul extraordinar în acest sens din partea președintelui CJ, Gheorghe Flutur, care arde de nerăbdare să vadă Rădăuțiul dezvoltat“.

Așadar, de la spitalul construit din donații s-a virat spre un proiect finanțat prin fonduri guvernamentale, mai ușor de capitalizat politic de către liderii liberali ai Rădăuțiului și Sucevei. În presa locală încep imediat să apară articole care le atribuie proiectul de construcţie a noii secţii de boli infecţioase lui Gheorghe Flutur şi lui Bogdan Loghin.

După două luni de la acel moment, primarul Loghin recunoaște că discuțiile cu Compania Națională de Investiții (CNI) n-au mai avansat în niciun fel: „Încă nu s-a finalizat nimic cu CNI. Acolo sunt discuţii de principiu”.

Mandachi: „Facem în altă parte“

L-am întrebat pe edilul din Rădăuți dacă are alte alternative de finanțare și dacă poate estima un termen de finalizare a proiectului. „Vreo trei persoane s-au arătat interesate să ne ajute cu betonul, dar trebuie să vedem exact cantitatea. Degeaba vă spun acum, că acum sunt vorbe și poate se răzgândesc între timp. Un termen de finalizare nu-l avem, o să facem cât mai rapid şi vom veni cu un grafic şi cu termene clare, ca să vadă toată lumea. Vom pune şi pe Facebook”, ne-a asigurat Bogdan Loghin.

În tot acest timp, Ștefan Mandachi, care se angajase să doneze 500.000 de euro pentru noul corp de spital, s-a cam săturat să aștepte după autorități. În decembrie, primarul din Rădăuți l-a anunțat printr-o scrisoare că nu are nevoie de banii lui pentru construcție, deoarece a găsit alte surse de finanțare.

„Noi am vrut să finanţăm acest spital şi încă vrem, dar cu condiţia să se realizeze cu celeritate. Noi nu am strâns bani de la oameni să-l facem în 15 ani. Am început campania «1 centimetru de spital», am fost la Rădăuţi, am bătut palma, dar observ că acum am intrat într-un blocaj. Aşadar, noi căutăm să facem planul în altă parte. Important e să fie în aria Moldovei. Eu vreau să fac! Dar cum să-i zic omului care a donat că va vedea rezultatul în patru ani? Buna practică se dovedeşte doar prin fapte, nu prin barbologie şi prin maimuţăreală“, ne-a declarat antreprenorul Ștefan Mandachi

În urma acestei situații confuze, cei care pierd cel mai mult sunt cetățenii din Rădăuți. În loc să vadă un corp de spital aflat în construcție, rămân deocamdată la stadiul în care s-au tot aflat în ultimii treizeci de ani: un politician le promite că va construi un spital, dar nu poate spune sigur când și cu ce bani o va face.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să