Corupție în numele Domnului 2: Șpagă pentru parohie

Corupția din interiorul Bisericii Ortodoxe Române este atât de răspândită încât e nevoie de un serial cu mai multe episoade pentru a-i putea expune toate fațetele.

După ce săptămâna trecută v-am prezentat cum funcționează cârdășia dintre politic și Biserică pentru fraudarea banilor publici, publicând înregistrări cu camera ascunsă, acum vă arătăm cum se tranzacționează parohiile ortodoxe pe șpăgi de zeci de mii de euro care ajung la cel mai înalt nivel.

Cel care a adunat dovezi video despre aceste practici este preotul Petrică Leașcu, care a profitat de conjunctura profesională în care s-a aflat și a decis să filmeze cu o cameră ascunsă ce se întâmplă când încerci să obții o parohie mai bună.

Leașcu este preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din anul 2003. În 2010, după ce i s-a deschis un dosar penal, acesta și-a depus demisia din funcția de preot paroh, rămânând preot nesalarizat sub ascultarea Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Anul acesta, după ce a intrat în greva foamei în semn de protest pentru o condamnare în justiție pe care o considera nedreaptă, Petrică Leașcu a fost trimis de Înaltpreasfințitul Ioachim să slujească la o biserică de lângă Onești, dar tot fără să fie salarizat. Din această postură, preotul Leașcu s-a prezentat la superiorul său direct, protopopul Ioan Bârgăoanu, solicitându-i un post salarizat.

Inițial, protopopul i-a spus că nu există locuri libere și că oricum preferă să promoveze preoții tineri. Însă totul s-a schimbat după pronunțarea unor cuvinte magice, care l-au purtat pe preotul Leașcu pe întreg circuitul șpăgii, ajungând până în biroul Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. ÎPS Ioachim este și membru al Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.


Am vrea să știm părerea ta despre Recorder! Despre materialele pe care le producem, despre cum și unde ar trebui să ne distribuim conținutul ca să ajungă mai ușor la tine, despre așteptările pe care le ai de la noi. Am pregătit un chestionar cu câteva de întrebări și e foarte important pentru noi să acorzi cinci minute pentru a-l completa. Rezultatele acestui sondaj ne vor ajuta în planurile noastre de viitor: https://bit.ly/46sZpfo

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să