Criza din Justiție. „Secția de investigare a magistraților nu are cum să funcționeze. Până ajung ei la un flagrant, mita e dată, luată și cheltuită!“

Ordonanţa de Urgenţă propusă de ministrul Tudorel Toader şi adoptată săptămâna trecută de Guvern a paralizat sistemul de justiţie din România: procurorii DIICOT şi cei de la parchetele din mai multe oraşe şi-au suspendat activitatea şi au organizat proteste.

Încercând să traducem dezbaterea juridică pe limba cetățenilor simpli, am stat de vorbă cu procurorul Alexandru Codreanu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. Printre altele, procurorul ridică problema funcționalității unui organism precum Secția de investigare a infracțiunilor din justiției, creat pentru a elimina abuzurile din procesul juridic. „Sunt curios cum va reuși această secție, cu cei patru procurori pe care îi are, să organizeze un flagrant la Baia Mare sau la Satu Mare. Cum vor face? Se vor teleporta? Dacă un procuror de acolo ia mită, până ajung ei, mita e dată, luată și cheltuită. Chiar și când vor avea schema completă, cu 15 procurori, cum vor alege ce dosare să instrumenteze din toate dosarele care-i vizează pe procurori și pe judecători?“

Am vrut să vedem care sunt argumentele unui procuror la temele importante din justiție: protocoalele SRI-DNA, abuzurile magistraților, competența politicienilor care schimbă legile. Discursul procurorului Codreanu, este, evident, subiectiv, însă după avalanșa de informații care contestă breslele magistraților, este important să ascultăm și vocea „apărării“.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să