Un cutremur de peste 5 grade a zgâlțâit România în această săptămână. Cu câteva secunde înainte, telefoanele mobile au vibrat cu mesaje de alertă trimise, pentru prima dată, de Google, pe Android. Bucureștiul și alte câteva orașe au tremurat scurt. Apoi, a venit vestea că totul a rămas la locul lui. Și de data asta.

Știrea pe care nimeni nu și-o dorește, dar la care toată lumea trebuie să se aștepte e, însă, alta: un cutremur mult mai puternic, de peste 7 grade, va fi, mai devreme sau mai târziu, o realitate. E în stare statul român să facă față unor crize simultane? Cum pot fi atenuate efectele unui dezastru anunțat? 

O problemă apăsătoare și trei voci raționale în acest episod: Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la Institutul de Fizică a Pământului, explică ce spun – sau ce refuză să spună – datele strânse deja despre ceea ce ar putea să vină; inginerul constructor Matei Sumbasacu, fondator al organizației neguvernamentale Re:Rise, face inventarul clădirilor cu cel mai ridicat nivel de risc și pune în discuție practicile companiilor din industria de construcții; în final, Alina Kasprovschi, directorul executiv al Fundației Comunitare București, povestește cum convinge cetățeni, instituții și oameni de afaceri că de unul singur e greu – spre imposibil – să supraviețuiești unui mare cutremur.

FOTO: MEDIAFAX FOTO/ Alexandra Pandrea


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.