Cum combate PNL politizarea spitalelor: un membru de partid cu studii la „Școala Vieții” a fost numit manager la Spitalul Câmpeni

  • Pe data de 21 aprilie, în urmă cu fix zece zile, ministrul Sănătății declara într-o emisiune de la Antena 3 că politizarea este cea mai mare problemă a spitalelor din România. „Cât timp vom influența politic, nu vom avea viitor în sistemul medical”, afirma Nelu Tătaru. Astăzi, același ministru a semnat o decizie care întrunește toate caracteristicile unei numiri politice.
  • Valentin Gog, un membru PNL care se ocupa cu organizarea de nunți și botezuri, a fost numit manager interimar al Spitalului Orășenesc Câmpeni (județul Alba). Pe pagina personală de Facebook, Gog se prezintă ca având studii la „Școala Vieții”. El îi ia locul la conducerea unității sanitare lui Ilie Călin Bodea, care fusese numit în funcție de PSD.

Cazul de la Câmpeni este povestea perfectă pentru a ilustra felul în care partidele politice s-au luptat, de-a lungul timpului, pentru controlul spitalelor.

La fel ca majoritatea unităților sanitare din țară, Spitalul Orășenesc Câmpeni se află în subordinea administrației publice locale. Așa că, la începutul lunii februarie, când a trebuit să numească un manager interimar la conducerea spitalului, primarul Călin Andreș (PSD) s-a orientat către un coleg de partid. Postul a fost preluat de Ilie Călin Bodea, membru PSD și fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă.

Ilie Călin Bodea, împărțind pliante cu PSD în timpul unei campanii electorale FOTO: Facebook

Mandatul de interimar durează trei luni, dar poate fi prelungit, așa că Bodea n-avea nicio emoție: pe 1 mai, primarul Andreș urma să-i semneze o nouă numire. Numai că, între timp, România a intrat în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus și, în baza acestei situații speciale, toate spitalele din România au trecut provizoriu în subordinea Ministerului Sănătății. Numirea managerului de la Câmpeni s-a mutat, astfel, în pixul ministrului Nelu Tătaru (PNL).

Simțind momentul prielnic, organizația locală a Partidului Național Liberal s-a hotărât să-și impună propriul om la conducerea spitalului. Așa că vineri, 1 mai, ministrul Sănătății a semnat ordinul prin care în funcția de manager interimar al Spitalului Orășenesc Câmpeni a fost numit Gog Valentin Tiberiu, membru PNL.

Pe pagina personală de Facebook, Valentin Gog se prezintă ca angajat al restaurantului Rivaly din Câmpeni, iar la capitolul studii a trecut „Școala Vieții”. “Asta a fost așa, sub formă de glumă. Astăzi am modificat”, ne-a declarat noul manager al Spitalului Câmpeni.

În presa locală, primarul Călin Andreș a spus despre Gog că n-are expertiză pentru conducerea unui spital, lucrând până acum în posturi de chelner și de șef de sală. „Astea sunt minciuni”, spune Valentin Gog. „Am lucrat ca director la restaurantul Rivaly, care se ocupă de organizarea diferitelor evenimente: nunți, botezuri, diverse. Eu mă ocupam de organizare. Trebuie să le organizeze și pe astea cineva, nu?”.

Restaurantul Rivaly, locul unde managerul Valentin Gog se ocupa cu organizarea evenimentelor festive FOTO: Facebook

Întrebat ce îl recomandă, totuși, pentru a trece de la organizarea de nunți la conducerea unui spital în plină criză sanitară, Valentin Gog a făcut apel la pregătirea sa academică: „Am o diplomă în finanțe și contabilitate și un master în administrație publică internațională. Întrebați-l pe domnul primar, cel care a zis că sunt chelner. Întrebați-l pe el, că am făcut masterul împreună, la Sibiu. Îi duceam amândoi flori la doamna aceea ca să…, știe el… Eu am luat 9, iar el a luat 10, că așa se punea la primari, să știe presa și treaba asta”.

Primarul Călin Andreș a recunoscut: „Așa e, am fost împreună la master și se pare că ar mai avea și niște studii economice. Sunt făcute la bătrânețe, știți și dumneavoastră cum se fac studiile acuma. Vă spun eu că nu știe nici să facă o balanță contabilă, dar să conducă un spital…”.

„Dacă tot facem numiri politice, măcar să le facem ca lumea”

Edilul din Câmpeni spune că a trimis și el la minister o propunere pentru funcția de manager interimar, dar ministrul Nelu Tătaru n-a ținut cont de ea: „S-au făcut manevre politice ca să-și numească PNL omul lor”. Călin Andreș admite însă că și propunerea sa era tot politică: Ilie Călin Bodea, membru PSD.

„Da, tot politic, dar dacă tot facem numiri politice măcar să le facem ca lumea și să-i alegem pe cei mai buni. Domnul Bodea, pe care eu l-am numit manager în februarie, are o pregătire, a fost inginer minier și apoi a făcut o școală de studii economice. Plus că a mai ocupat funcția de manager la celălalt spital din Câmpeni, unde tot eu l-am numit”, ne-a explicat primarul Călin Andreș.

„Da, și eu am fost numit tot politic, dar aici vorbim de experiență și de rezultate. Am gestionat foarte bine spitalul în această criză, avem echipamente de protecție și niciun cadru medical infectat”, spune Ilie Călin Bodea, cel care a condus Spitalul Orășenesc Câmpeni în ultimele trei luni. Tot el sugerează că noul manager nu îndeplinește criteriile legale pentru a ocupa funcția: „Legea spune că pentru funcția de manager e nevoie de un curs de management spitalicesc, pe care eu l-am făcut acum mulți ani. Nu știu dacă domnul Gog are acest curs. Dacă nu îl are, e cam grav”.

Valentin Gog a ocolit un răspuns: „Eu am trimis CV-ul meu la minister. Dacă a fost acceptat, înseamnă că e în regulă”.

Valentin Gog (primul din stânga), la o acțiune de partid, alături de liderul liberal Ludovic Orban FOTO: Facebook

Când l-am contactat, noul manager era deja la spital, pentru a se familiariza cu noul său loc de muncă. „Am stabilit că luni o să facem predarea. O să văd atunci ce măsuri o să iau”, a spus Valentin Gog, întrebat ce planuri are pentru o funcționare cât mai bună a spitalului în această perioadă delicată.

Cealaltă tabără politică din Câmpeni nu vrea, însă, sub nicio formă să se împace cu această înfrângere și îi promite noului manager că mandatul său va fi foarte scurt. „După ce se iese din starea de urgență și spitalul revine în subordinea primăriei, eu în secunda doi îl voi repune în funcție pe domnul Bodea”, ne-a declarat primarul Călin Andreș (PSD).

„O să vedem dacă va fi așa”, răspunde Valentin Gog (PNL).

Spitalul lor de partid

Atât de vehement împotriva liberalilor, primarul din Câmpeni a fost el însuși membru PNL, dar în 2016 a trecut la social-democrați. „Am fost coleg cu ei 12 ani și îi știu cum lucrează. Tot ce fac e în interes personal. Au tras sforile ca să pună mâna pe spital, s-au folosit de influența lui Florin Roman (n.r. – deputat PNL de Alba) ca să ajungă la Nelu Tătaru”.

Nelu Tătaru nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica numirea pe criterii politice făcută la Spitalul Câmpeni, iar Florin Roman susține că nu a jucat niciun rol în această poveste. Afirmă, însă, cu vehemență că fostul manager, aflat în tabăra PSD, trebuia schimbat: „Transformaseră spitalul într-o cazemată de partid a PSD-ului. Am solicitat ministrului să trimită Corpul de Control și să dea de pământ cu toți nenorociții care cred că e spitalul lor de partid. Foarte bine că a fost schimbat, voiați să lăsăm un om asupra căruia planează suspiciuni de hoție?”.

I-am atras atenția lui Florin Roman că, prin numirea noului manager, se păstrează mentalitatea de spital de partid, doar că acum e vorba de o altă culoare. A răspuns iritat: „Da, noul manager e membru PNL. Ce să facem dacă în orașele astea mici sunt mulți oameni care sunt membri de partid…?”.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.