Cum poţi schimba lumea pornind de la un grup de Facebook

  • În 2012, la puțin timp după ce devenise mamă pentru prima oară și se afla în pragul unei depresii postnatale, Atena Boca a creat un grup de Facebook pe care l-a numit La Primul Bebe. S-a gândit la acest spațiu virtual ca la un loc în care femeile aflate la prima naștere se pot ajuta reciproc.
  • Până aici, totul suna ca un caz banal. Nu era nici primul grup de Facebook românesc de acest fel și nici nu părea să revoluționeze cu ceva online-ul. În prima zi, în grupul La Primul Bebe erau doar zece membre adăugate de Atena Boca, prietene ale sale, care deveniseră mame de puțin timp. Însă, ceea ce a urmat a fost un fenomen: din ce în ce mai mulți părinți au descoperit acest grup, iar astăzi, La primul bebe este o comunitate de peste 100.000 de oameni, un business social și o echipă care organizează anual zeci de evenimente pentru mame la început de drum și strânge sute de mii de euro în campanii umanitare. 

Am cunoscut-o pe Atena Boca la sediul Asociației La Primul Bebe, un apartament din nordul Capitalei, unde câteva femei lucrează full-time pentru a pune în practică toate proiectele acestui grup. „Când La Primul Bebe avea doi ani, am simțit că este un instrument cu care se pot face schimbări importante în lumea din jurul meu. Comunitatea creștea din ce în ce mai mult, reușeam să strângem donații tot mai mari, așa că am deschis asociația”, ne povestește Atena Boca. A renunțat la jobul dintr-o multinațională și, deși poate suna neobișnuit, s-a dedicat activităților din jurul unui grup de Facebook. La Primul Bebe a organizat de-a lungul timpului peste 250 de evenimente de educație parentală, a făcut campanii de conștientizare a depresiei postnatale și și-a creat filiale în 20 de orașe ale țării. Toate acestea au creat un mediu unde mii de mame se simt în siguranță să schimbe confesiuni și să se sprijine emoțional una pe cealaltă. 

Și nu e doar atât. De două ori pe an, La Primul Bebe devine o sală uriașă de licitații în scop umanitar. Pare greu de crezut că poți face licitații și că poți strânge bani prin click-uri, comentarii și share-uri, de parcă ai colecta puncte virtuale la un joc pe calculator. Însă în grupul creat de Atena Boca asta funcționează perfect. Comunitatea se mobilizează ca într-o rețea nevăzută și licitează haine, cazări în propriile apartamente, sesiuni de coafat gratuit sau întâlniri la cafea cu persoane cunoscute din România. Câștigătorii acestor licitații, care sunt tot membrii din grup, nu-i plătesc banii celui care a scos ceva la licitație, ci îi depun în contul Asociației La Primul Bebe. Astfel, se adună sume de ordinul sutelor de mii de euro.

Până acum, campaniile La Primul Bebe au însumat mai mult de un milion de euro, cu care au fost ajutați mai mulți copii bolnavi, au fost dotate secții de pediatrie și a fost construit un etaj din Magic Home, casa de lângă Spitalul Fundeni în care locuiesc gratuit părinții copiilor bolnavi de cancer. „Eu nu am împins în niciun fel comunitatea să facă toate lucrurile astea”, spune Atena Boca. „Eu doar le-am oferit un spațiu unde oamenii au făcut fapte bune numai pentru că li s-a creat mediul în care să o facă”. 

Acest material face parte din categoria „conținut sponsorizat” și a fost realizat cu sprijinul Facebook

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să