Cum se fac investițiile locale într-un fief UDMR: „Ori prostie, ori hoție. Din două, una!”

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu este doar formațiunea care se înșurubează mereu la guvernare. La nivel local, UDMR are aproape două sute de primari și conduce patru consilii județene.

Prezentă și în actuala coaliție aflată la conducerea țării, această formațiune deține, totodată, Ministerul Dezvoltării. Este un portofoliu care implică coordonarea programului Anghel Saligny, prin care statul român alocă o sumă uriașă pentru investiții în infrastructura locală: 10 miliarde de euro, bani împărțiți către administrațiile din toată țara, fără a stabili mecanisme clare de control.

Am mers într-o comună ardeleană pe care UDMR o conduce de 30 de ani, pentru a vedea cum se raportează acest partid la buna administrare a banilor investiți în infrastructura locală. La Săvădisla, în județul Cluj, viceprimarului Liviu Tamás Gebe a semnalat neregulile grave de la lucrările de apă și canal efectuate în comună și, în loc să fie felicitat pentru spiritul de responsabilitate, s-a trezit marginalizat și pedepsit de partid.


UPDATE MAI 2023: Dupa vizita noastră în teren, Consiliul Local Săvădisla a comandat o expertiză tehnică finalizată după publicarea acestui material. Totodată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Direcția Control și Antifraudă, urmare a sesizărilor primite, a efectuat o serie de verificări privind modul de realizare și decontare a lucrărilor din cadrul Proiectului menționat. Expertiza (care poate fi studiată aici), precum și Raportul Directiei Control și Antifraudă (concluziile verificărilor pot fi studiate aici), infirmă o parte din informațiile prezentate de noi, mai exact în ceea ce privește modaltiatea de executare a lucrărilor din cadrul Proiectului ”Infrastructura de apă și apă uzată în aglomerarea Hasdate-Lita-Liteni, comuna Săvădisla, județul Cluj” de către AWE Infra SRL și a modalității de decontare a lucrărilor realizate de către executant. Recorder nu a putut verifica dacă informațiile din expertiză și din Raportul Direcției Control și Antifraudă sunt sau nu corecte.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să