Cei patru ani de afară. Cum se vede România prin ochii tinerilor care studiază în Occident

Peste 30.000 de tineri români sunt plecați la studii în Occident. E generația copiilor născuți și crescuți în democrație, o generație pretențioasă care nu mai are răbdare să aștepte reformarea unei țări rămase pe loc în timp ce ei s-au făcut mari.

O generație care vede școala și viața altfel decât cei din generația părinților și a profesorilor lor. Nu mai merge cu ciocolățica și cu parfumelul strecurat discret pe masa secretarei sau a directoarei școlii. Nu mai merge cu sistemul de atenții și recompense modelat în comunism și pietrificat în jungla anilor ’90.

Am stat de vorbă cu 7 studenți care au ales să meargă la universități din Occident. De ce au făcut asta? Pentru că nu mai suportau încă un ciclu de învățământ în care competența și performanța sunt trecute la capitolul „și altele“.

Studiile în străinătate nu reprezintă un fenomen românesc. La universitățile din Europa, globalizarea educației se simte din plin, dar în timp ce alții o văd doar ca pe un schimb de experiență, tinerii din România au altă perspectivă. Pentru că după trei-patru ani în orașe precum Londra, Viena sau Amsterdam, vine, inevitabil, marea întrebare: rămân aici sau mă întorc acasă?

Am încercat să aflăm de la ei ce-i lipsește României pentru a recâștiga încrederea acestei generații.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.