De mulțumit, a mulțumit solemn ministrul Bode, încă de la Bruxelles, tuturor celor care l-au trimis să ducă România în Schengen. Dar, de intrat, tot nu intrăm; măcar deocamdată. 

După 11 ani de încercări repetate, România își vede refuzat, prin vot, un obiectiv strategic asumat ca atare: libertatea totală de circulație în Europa, fără controale vamale. Un „nu” categoric a venit din partea Austriei. Cel spus pe jumătate e, iarăși, al Olandei.

Odată ce deziluzia se va fi domolit, statul român are de hotărât rapid cum schimbă strategia. Dacă ridicarea mizei politice și sociale a intrării României în Schengen a fost sau nu o greșeală, cine jubilează în fața acestui eșec și ce se mai poate face, realist, de aici încolo explică, în acest episod On the Record, redactorul-șef al RFI România, Ovidiu Nahoi – jurnalist care urmărește atent, de trei decenii, politica externă.

FOTO: ASSOCIATED PRESS/ MEDIAFAX FOTO


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să