Dezastrul care scoate la lumină o bombă cu ceas: hidranți nefuncționali și acoperiți cu locuri de parcare

Cel mai grav incendiu produs anul trecut în București a pus în fața autorităților o uriașă problemă de siguranță publică: blocarea accesului la hidranții care ar trebui să alimenteze echipele de pompieri, precum și incertitudinea în ceea ce privește funcționarea acestora.

În incendiul de pe 26 iulie 2023, intervenția pompierilor a fost îngreunată de lipsa apei, fapt ce a provocat extinderea focului. 17 case au fost distruse, iar mai mulți bătrâni și copii au fost salvați în ultima clipă. Dar, pentru că n-a murit nimeni, opinia publică a trecut repede peste această catastrofă. La fel și autoritățile, care au continuat să ignore problema.

În urmă cu câteva săptămâni, cei 26 de oameni afectați ne-au semnalat că cel puțin un hidrant din zonă este în continuare nefuncțional și acoperit de un loc de parcare al Primăriei Sector 3.

Recorder a mers la fața locului și i-a căutat pe toți cei responsabili. 

  • Apa Nova, compania care administrează rețeaua de apă a Capitalei și ar trebui să răspundă de funcționarea hidranților, a dat vina pe pompieri, deși a recunoscut că hidrantul reclamat de cetățeni era defect și l-a schimbat abia după sesizarea noastră, la nouă luni de la incendiu.
  • Primăria Sectorului 3 și primarul Robert Negoiță au dat vina pe Apa Nova, pentru că nu ar fi marcat prezența hidrantului, și au spus că oricum hidrantul ar fi chiar între două locuri de parcare, deci poate fi accesat.
  • Pompierii ne-au spus că imposibilitatea de a accesa hidranții în timpul intervențiilor nu este o problemă izolată, ci un fenomen.
  • Recorder a descoperit că în Sectorul 3, unde a avut loc incendiul, există mai multe locuri de parcare trasate peste hidranți și chiar situații în care hidranții au fost acoperiți cu asfalt. 
  • Cetățenii afectați ne-au arătat printscreen-uri care dovedesc că aceștia i-au semnalat lui Robert Negoiță înainte de incendiu faptul că un hidrant din zona lor era acoperit de un loc de parcare, însă primarul a spus că nu este nicio problemă.
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să