Efectul miraculos al pilei de partid: de la contabila comunei Cârcea la conducerea ANAF

Imaginați-vă un jucător de fotbal legitimat la formația Viitorul Cârcea, în liga a patra din județul Dolj. A visat de când era copil să ajungă un mare fotbalist, dar atât a putut. Și-a cumpărat încălțări speciale, ca ale jucătorilor de la televizor, s-a antrenat asiduu, a dat probe la echipele mari, dar totul a fost în zadar. A rămas acolo, pe maidanul din Cârcea, până într-o zi când s-a petrecut un miracol: cineva l-a chemat direct la echipa națională și i-a dat banderola de căpitan.

Vi se pare un scenariu imposibil? Aveți dreptate. E un scenariu imposibil în fotbal și în multe alte domenii, dar perfect plauzibil în economia condusă de Darius Vâlcov și Eugen Teodorivici. Aici, miracolele sunt posibile și contabila primăriei din Cârcea poate ajunge peste noapte șefa Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), deși a dat mai multe probe de angajare la această instituție și nu a reușit să treacă niciuna.

Mihaela Triculescu (42 de ani) a fost numită la conducerea ANAF fără ca cineva să explice ce o recomandă pentru această poziție. Ea va coordona o instituție-cheie pentru funcționarea statului român: ANAF colectează impozite și taxe de ordinul miliardelor de euro, aplică legislația fiscală, demarează controale, combate evaziunea fiscală și frauda.

Nu există niciun CV care să ateste traseul profesional al Mihaelei Triculescu, iar în comunicatul emis de Guvern se menționează că „este licențiată în economie la Universitatea din Craiova și în ultimii trei ani a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii”.

Comunicatul omite să spună că, în ultimii ani, jobul full-time al Mihaelei Triculescu a fost acela de contabilă la SC Servicii Publice SA, firma de curățenie a Primăriei Cârcea, o comună de 3.400 de locuitori din județul Dolj. Pe 30 ianuarie 2017 o găsim semnând un raport de activitate al acestei firme, la fel și în 2014.

Ianuarie 2017: Mihaela Triculescu semnează documente la Primăria Cârcea, deși comunicatul Guvernului afirmă că, în această perioadă, principala sa activitate era practician în insolvență

L-am sunat pe Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea, să aflăm care a fost, de fapt, perioada în care actuala șefă a ANAF a lucrat în subordinea sa. Primarul Pupăză părea, însă, la curent cu politica guvernului de a păstra o umbră de mister asupra traseului profesional urmat de Mihaela Triculescu.

„Dați-mi voie să nu vă dau răspunsuri la întrebările dumneavoastră. A fost contabilă la noi și mai multe nu am ce să spun. Lăsați-mă să mă opresc aici”, ne-a declarat Valerică Pupăză.

Din eșec în eșec spre conducerea ANAF

Nu se poate spune, totuși, că Mihaela Triculescu n-a făcut eforturi pentru a urca în carieră. În 2014, în paralel cu funcția de contabil la primăria din Cârcea, s-a înscris la un proiect de cercetare doctorală finanțat de POSDRU, în domeniul științelor economice, dar n-a reușit să acceadă. Din 37 de candidați care au susținut interviul pentru a fi acceptați în proiect, Mihaela Triculescu a avut cel mai mic punctaj.

Tot în 2014, în luna noiembrie, Mihaela Triculescu și-a încercat norocul și pentru un post în cadrul ANAF, instituția pe care, începând de ieri, o conduce. A fost respinsă, obținând doar 140 de puncte (probă scrisă + interviu), în timp ce linia celor admiși s-a oprit la 153 de puncte.

Newsweek a scris că Triculescu a eșuat de cinci ori la rând în încercarea de a se angaja la ANAF. Practic, zeci de oameni au dovedit, în urma unor concursuri, că sunt mai competenți decât Mihaela Triculescu, iar acum vor fi subordonații ei la ANAF. „În perioada 2014-2016, am susținut mai multe sesiuni de recrutare pentru funcția de inspector Antifraudă. De fiecare dată, la proba scrisă am fost printre primele poziții, ocupând chiar prima și a doua poziție, dar totodată la proba orală mi s-a transmis că nu mă încadram în «profilul» cerut de Direcția Antifraudă”, a explicat Mihaela Triculescu pentru Profit.ro.

Miracolele lui Darius Vâlcov

Sursele Recorder spun că în spatele „miracolului” care a propulsat-o pe Mihaela Triculescu de la Primăria Cârcea la conducerea ANAF se află influența lui Darius Vâlcov, consilier personal al Vioricăi Dăncilă.

Apropiat al lui Liviu Dragnea, Vâlcov are un cuvânt greu de spus în deciziile Guvernului și ar fi insistat ca Eugen Teodorovici să o propună pe Triculescu la ANAF. În urmă cu două luni, același Vâlcov trăgea sforile pentru numirea Adrianei Cotel în funcția de șefă a Agenției Naționale a Medicamentului, o altă instituție-cheie a statului român. Și Adriana Cotel are o biografie confuză, fără niciun fel de expertiză care ar putea să o recomande pentru șefia unei instituții care avizează fiecare medicament și dispozitiv medical care pătrunde pe piața românească.

De altfel, Mihaela Triculescu și Adriana Cotel se cunosc foarte bine, fiind asociate în firma Inspire General SRL, înființată în 2015 și a cărei cifră de afaceri abia a atins câteva zeci de mii de euro în ultimii ani.

Am încercat să o contactăm pe Mihaela Triculescu pentru a-și lămuri parcursul profesional și pentru a explica ce o recomandă pentru funcția de șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, dar nu a răspuns apelurilor noastre.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.