Epidemia de teamă. Cât de mult ne sperie noua noastră viață

Izolați în case și speriați, ne consolăm zilele acestea cu gândul că, dincolo de granițe, altora le e și mai rău. În România, însă, trauma vieții în comunism încă există, iar regimul autoritar în care ne-am întors de nevoie o scoate acum la lumină.

Libertatea restricționată, chiar și temporar, face deja creierul să joace după alte reguli. Instinctele primare se trezesc, prioritățile se schimbă și stigmatizarea ia locul care până de curând era al empatiei.

Cum tratăm epidemia de frică? De câte ori pe zi să citim știrile ca să rămânem întregi? Cât ne ajută teama și cât rău ne poate face?

Ca să înțelegem anxietatea colectivă, așa cum o trăim acum în România, am vorbit cu Vlad Stroescu, medic psihiatru pasionat de științe sociale.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.