Erori umane și defecțiuni tehnice

Vă simțiți în siguranță în România? În cazul unui eveniment care face apel la puterea de coerciție a statului puteți rămâne liniștiți și încrezători? Ce sentiment vă dă ministrul nostru al Apărării, care, prin incompetență și amatorism, l-a făcut pe Putin să ridice din sprânceană. Ce părere aveți la gândul că doi piloți români au murit, iar unul este în stare gravă, după ce trei avioane s-au prăbușit în ultima lună, nu în teatre de operații, ci în show-uri aviatice (greșeli umane și defecțiuni tehnice).

În situații de dezordine socială, aveți încredere în acești jandarmi care opresc taxiuri la întâmplare, bat ca interlopii, și-apoi spun că au greșit? Vă îngrijorează căderile-n cur și auto-gazările țestoaselor noastre ninja? Vi se pare că acești indivizi sunt în măsură să asigure ordinea și siguranța publică în momente de criză?

Ce sentimente vă încearcă atunci când priviți fotografia de mai jos? Lent-colonel român în pantaloni de in, pesemne nervos că a fost deranjat în seara în care și-a scos nevasta la restaurant. Un șefuleț parfumat și isteric, la comanda unei formațiuni de jandarmi. Aveam să aflăm că s-a ocupat personal de un jurnalist de la Hotnews, smulgându-i telefonul cu care filma, în noaptea nord-coreeană de 10 august 2018.

Cătălin Răzvan Paraschiv, ofițer român, tot în alb. FOTO: Alberto Grosescu / Inquam Photos.

Vă mai aduceți aminte de necazul Poliției Române, cu numerele de înmatriculare? Nu-și cunosc propriile legi și încearcă să-și mascheze servilismul și incompetența prin abuzuri de putere la ora 5 dimineața.

Cum vi se pare telenovela „Jandarmerița Ștefania“ scrisă de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei și regizată de ministrul de Interne?

Aveți încredere în toată gașca asta de repetenți care s-a instalat la butoanele de forță ale țării? Poliție, Jandarmerie, Armată – uniforme goale în bătaia vântului. În ultimele săptămâni, România a arătat lumii întregi cât de vulnerabilă este, cât de incompetente și corupte îi sunt instituțiile vitale.

Erori umane și defecțiuni tehnice, asta ar trebui să scrie la fiecare intrare în țară, sub panoul cu „Bun venit în România!“. Și în timp ce autoritățile se pregătesc de marea sărbătoare a Centenarului și de inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, zeci de mii de români fug în Occident, alungați de gazul toxic pe care-l emană aceste personaje: prim-ministra, ministra, șefuleții, frustrații cu pulan la centură.

România se împuținează pe zi ce trece și, dacă am fi sinceri, ar trebui să recunoaștem că n-avem nimic de sărbătorit. În ritmul ăsta, am putea deveni primul stat din lume dizolvat dintr-o eroare umană sau vreo defecțiune tehnică. Pare o exagerare gazetărească, dar, din păcate, nu este. Amintiți-vă cine are drept de semnătură asupra României de o jumătate de an încoace.

UPDATE. ORA 19.10: „Prea ne-am învrăjbit!“

Și în afară de faptul că au bătut sute de oameni nevinovați în noaptea de vineri spre sâmbătă, jandarmii români mai pot fi acuzați și că se lasă conduși de un anume Sebastian Cucoș, o caricatură parcă special aleasă pentru a confirma toate glumele pe seama jandarmilor. Fără să ofere vreo explicație cu privire la abuzurile din Piața Victoriei, șeful Jandarmeriei române a declarat, în conferința de presă de azi, 14 august 2018: În anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere! Prea ne-am învrăjbit români contra români“. A fost ultimul jet de gaz lacrimogen pe care ni l-a administrat Jandarmeria. Cucoș a făcut apel la calm având în spate o carpetă cu arhanghelii Mihail și Gavril în mărime naturală. Apoi a făcut dreapta-mprejur pe lângă sfinți și a plecat fără să răspundă la vreo întrebare. Strigătele reporterilor prezenți la conferința de presă s-au lovit de scuturile arhanghelilor și s-au stins încet. Gata, s-a terminat. Nicio demisie, nicio sancțiune, niciun vinovat. Urmează Sfânta Maria + trei zile de nemuncă oferite de Guvernul Dăncilă. Apoi ne așezăm la calm și ne pregătim de Centenar.

https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/459414931211846/

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să