Ghid de utilizare a Sistemului Electronic de Achiziții Publice, platforma care îți arată cum sunt cheltuiți banii tăi

După publicarea investigației „Dumnezeul achizițiilor”, am primit zeci de mesaje și comentarii în care oameni din toată țara ne solicitau să le explicăm cum pot afla achizițiile făcute de primării, consilii județene sau alte instituții care le administrează taxele și impozitele.

Puțină lume știe că o bună parte din aceste informații sunt la câteva click-uri distanță. Asta pentru că în momentul aderării la Uniunea Europeană, una dintre condiții a fost ca România să creeze o platformă online unde instituțiile publice sunt obligate să-și înregistreze contractele și unde orice cetățean poate să urmărească atribuirea acestora.

Așa a apărut Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), care, în noua sa versiune, poate fi accesat la această adresă: https://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub. Refacerea site-ului a costat 27 de milioane de lei, însă nu vă așteptați să funcționeze perfect și să fie ușor de folosit.

De aceea, am creat un tutorial video în care explicăm cum pot fi accesate cele mai importante funcționalități ale acestei platforme: căutarea contractelor atribuite direct și a licitațiilor.

Nu vă așteptați ca la fiecare căutare să descoperiți o fraudă. Este, în primul rând, un exercițiu civic prin care puteți monitoriza cum sunt cheltuiți banii voștri.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.