Războiul a coborât și în subteranele internetului. Mii de computere din România sunt folosite intens de câteva zile în atacuri cibernetice asupra unor site-uri guvernamentale și baze de date.
Obișnuite să amestece cuvinte goale ca să salveze aparențe, autoritățile statului nu reușesc să clarifice nici care e, în prezent, „armata cibernetică” a României, nici cât de capabili i-ar fi „cyber-soldații” să pareze un atac serios al unei rețele statale de hackeri îndelung pregătite.
Cât de temuți sunt hackerii ruși și cât de departe se poate merge în războiul cibernetic explică, în acest episod, Bogdan Botezatu – director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de securitate cibernetică din lume, creată în România.
Câteva idei din acest episod:
Avertismentele. „Atacurile acestea au mai mult o valoare simbolică, sunt portdrapelul unei ideologii numite hacktivism – activism prin hacking. Scopul lor este să creeze dubii, să inducă panică și să avertizeze diverse entități că ceva mai mare se poate întâmpla din moment în moment. E un fel de băț arătat celor care nu se supun, de avertisment la nivel electronic. (…) De foarte multe ori, un atac de tip DDoS este doar un paravan de fum care să-i țină pe oamenii din departamentele de IT ocupați cu rezolvarea unei probleme evidente și imediate pentru ca atacatorii cibernetici să încerce să instaleze o amenințare informatică sau să cumpere timp ca să facă în rețea ceva nedetectat.”
Armatele de „zombie”. „Cine vrea să încalce legea poate să dea jos site-ul unei bănci cu o investiție de sub 1000 de lei. Există indivizi pe internet care încearcă să infecteze calculatoare pentru a crea o armată de dispozitive electronice pe care să le poată instrui să atace o anumită țintă. Calculatoarele acestea, o dată infectate, sunt fie folosite în interes propriu, fie scoase la licitație pe forumuri din internetul ascuns, pe piețe frecvent accesate de către hackeri. Nu sunt niște instrumente la care doar guvernele să aibă acces. De aceea e important să îți ții calculatorul în siguranță. Și mulți spun «Dar eu nu fac e-banking, n-am informații prețioase pe calculator, de ce m-ar ataca pe mine hackerii?» Uite, simplul fapt că ai calculatorul conectat la internet le dă lor voie să adune o armată din aceasta de calculatoare de tip «zombie» și să atace diverse ținte. Componenta asta de securitate informatică e treaba fiecăruia dintre noi.”
La ce se poate ajunge. „Cel mai rău scenariu e cel în care atacatorii informatici iau în vizor infrastructură critică – transport, apă, gaze ș.a.m.d. A fost zilele trecute o campanie de mesaje pe Facebook care anunța că s-a scumpit benzina și a ieșit o criză de nedescris. I-a făcut pe oameni să se calce în picioare la pompă. Închipuie-ți acum că penuria de benzină, de exemplu, devine o certitudine pentru că nu mai funcționează pompele sau nu mai există sistem de transport sau sistemul de plăți nu mai funcționează corespunzător. Un atac cibernetic pare o jucărie până când afectează una dintre ramurile critice ale societății.”
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.