HARFELE SĂPTĂMÂNII. Marele carnaval ortodox de la Târgoviște (video)

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Cel mai frumos plocon politico-religios de anul acesta s-a petrecut la finalul săptămânii trecute la Târgoviște. Centrul orașului a fost blocat, s-a mers pe mijlocul bulevardelor cu soborul de preoți în frunte și cu fanfara alături. Ca la defilările comuniste, peste două mii de adolescenți au fost aduși în fosta cetate de scaun a Țării Românești pentru a defila întru desfătarea lui Nifon Mihăiță, arhiepiscopul Târgoviștei. Copiii au format un mare steag tricolor, pentru ca preoțimea să poată cuvânta cu și mai multă însuflețire despre smeritul popor român. Și pentru ca bucuria să fie deplină, un sobor de miniștri s-a perindat pe scenă pentru a pupa moaștele sfântului Nifon. Da, toate acestea s-au petrecut pentru că arhiepiscopul de Târgoviște și-a serbat ziua numelui monahal. La final, Mihăiță a anunțat că s-a lansat și noua aplicație de Android a arhiepiscopiei din Târgoviște. Se mișcă bine și are review-uri bune. Doamne ajută!

Mai multe de la Târgoviște puteți vedea pe canalul de Youtube al Arhiepiscopiei Târgoviștei și pe site-urile televiziunilor locale Columna TV și Partener TV.

– Ne-a parvenit la redacție, prin intermediul internetului, o veste foarte bună. Poșta română va introduce, de anul viitor, (încă puțină răbdare!) plata cu cardul. Nu vă lăsați păcăliți, nu va fi așa simplu. Mai mult ca sigur, cardul va trebui predat funcționarelor din oficiile poștale într-un dosar cu șină, împreună cu documentele financiar-contabile ale băncilor emitente. Pentru plata contactless se va trimite, probabil, o cerere tip la numărul de fax afișat la avizierul unității de domiciliu a fiecăruia.

– Un bărbat (pe la vreo 40 de ani) din Groșeni, județul Teleorman, a plecat cu treabă de-acasă (a luat și roaba cu el) și nu s-a mai întors. După câteva ore, nevastă-sa s-a speriat și a plecat în căutarea lui. Habar n-avea sărmana că omul ei s-a înhăitat cu un altul de seama lui și s-au pus pe băut și pe scăldat în gârlă. Iar când băutură n-a mai fost, au lăsat hainele și tot ce mai aveau și au dat năvală în sat, să cumpere spirtoase. Ceasul rău a făcut ca femeia să ajungă la gârlă atunci când cei doi nemernici plecaseră după băutură. Femeia a găsit hainele bărbatului ei și roaba, proprietate personală. Speriată, a alertat autoritățile, iar răspunsul acestora a fost imediat: la Groșeni au ajuns o autospecială de pompieri cu barcă pneumatică și o ambulanță SMURD. 10 subofițeri au înconjurat lacul încercând să vadă ce se mai poate face. Alături de ei au venit și oamenii din sat. Vestea că se caută un înecat la capul satului s-a răspândit fulgerător în mica comunitate din Groșeni. A ajuns și la urechile bărbatului căutat, care, beat și cuprins de un fior civic, a dat și el fuga să pună umărul la căutări. Ajuns la fața locului și încercând să se facă util, teleormăneanul a fost zărit de soție, care a izbucnit într-o diatribă violentă, amestecată cu mulțumiri adresate Divinității. Am putea spune că totul e bine când se termină cu bine, dar, nu! Nu e bine, teleormăneni…

– Să nu uităm de rubrica „ce se mai fură prin România“. Săptămâna trecută, un tânăr de 26 de ani, din comuna vrânceană Urechești, a fost prins la câteva minute după ce furase un sicriu și o cruce din podul casei unei bătrâne. Din fericire pentru toată lumea, hoțul nu a apucat să se bucure de marfa sustrasă, iar prejudiciul a fost recuperat integral.

– Un interlop gălățean pe nume Ion Pintilie (poreclit însă, din motive necunoscute, Gym Țăranu’) a dat peste cap lumea modei italiene. În timp ce se orienta pe la Padova, Țăranu’ a constatat că celebrul designer de poșete de damă Gianni Segatta (între noi fie vorba, n-am auzit niciodată de el) tratează cu neglijență paza atelierului de creație. Țăranului nu i-a rămas altceva de făcut decât să bage levierul în tocul ușii și să sustragă câteva zeci de poșete. Erau poșetele din noua colecție a lui Segatta. A doua zi, designerul a constatat oroarea și a început să plângă și să calculeze paguba: a ajuns pe la vreo 500.000 de euro. Unde mai pui că poșetele erau unicat și Segatta n-a mai știut să le facă la loc? Harfa e că Țăranu’ nostru habar n-a avut pe ce a pus mâna (de unde dracu’ să știe?), așa că a trimis poșetele în România, prin curier, iar tovarășii lui le-au vândut cu 40-50 de lei bucata, pe la fetele din Galați, Tecuci, Bârlad și Focșani. Într-un târziu, Țăranu’ a fost prins de poliție, dar prejudiciul nu mai poate fi recuperat. Păi, ce, bârlădencele or fi proaste să mai dea gențile înapoi?

Cu toții suntem mai triști vara pentru că politicienii se retrag pe la Monte Carlo sau Fortaleza și noi nu mai avem de cine râde. Noroc cu Codrin Ștefănescu, care ne mai ostoiește dorul cu câte o poză pe Facebook. Vă lăsăm cu acest instantaneu de melancolie tâmpă.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să