HARFELE SĂPTĂMÂNII. Noroiul i-a scos în stradă pe vasluieni. „Babele de pe aici se roagă la Dumnezeu să moară cei de la conducere“

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Ce ziceți de protestele din ultimele luni? Nu vi se pare că parcă prea sunt pregătite pe Facebook? Parcă prea se lucrează la buna lor organizare, parcă-i vedem prea des pe liderii protestatarilor și tot mai rar pe protestatari. Ei bine, probabil că n-ați aflat de protestul de la Tăcuta, o comună din județul Vaslui, dar el este exact așa cum trebuie să fie un protest: niște oameni n-au mai suportat batjocura autorităților și au ieșit în stradă. Nu i-a mai pregătit nimeni cu editoriale în presă și cu eventuri online. Pur și simplu oamenii n-au mai răbdat să stea în noroi până la genunchi. Între Tăcută și Codăești se întinde un segment din drumul județean 247, care-i leagă pe cetățenii de-aici de lumea civilizată, adică de Huși și de Vaslui. Ca să iasă la liman, cei din Tăcuta au de parcurs acest drum județean care este neasfaltat de mulți ani, iar Consiliul Județean Vaslui mai aruncă, la mișto, în anii electorali, câte-o lopată cu pietriș și spune că a rezolvat treaba. Dar cei din Tăcuta nu mai suportă. 200 de oameni au protestat, săptămâna trecută, parcurgând, în coloană, cu mașinile personale, cei 15 kilometri de drum nenorocit. „Noroiul ne-a scos în stradă. Babele de pe-aici au ajuns să facă mătănii. Se roagă la Dumnezeu să moară cei de la conducere. Nu se mai poate!“.
  • De Bobotează, un preot a sfințit uzina de apă de la Barajul Paltinu pentru ca locuitorii din județele Prahova și Dâmbovița să bea apă sfințită direct de la robinet. Preotul Şopaltă, sfințitorul, a declarat că apa sfințită a avut efect toată săptămână, până în data de 14 ianuarie. Așadar, începând cu ora 00.00 a zilei de azi, apa sfințită redevine apă. Și, da, apa sfințită s-a dus și în rezervoarele WC-urilor din județele Prahova și Dâmbovița. S-a tras apa cu apă sfințită toată săptămână.

    Preotul Şopaltă sfințește rezervoarele de apă (stânga) și mașinile angajaților de la baraj (dreapta). FOTO: Adevărul
    Preotul Şopaltă sfințește rezervoarele de apă (stânga) și mașinile angajaților de la baraj (dreapta). FOTO: Adevărul

PS 1: La finalul slujbei cu pricina, preotul Şopaltă, dacă tot era acolo, a sfințit și mașinile angajaților de la uzina de apă.
PS 2: Auzind că mai marii BOR nu văd cu ochi buni ce a făcut el la Paltinu, Şopaltă se leapădă acum de faptele sale și spune că n-a făcut nicio sfințire de apă. Ni s-a părut nouă.

  • Stați pe loc, că mai avem un popă care a dat de un necaz și mai mare. Se întâmplă în județul Timiș, unde un grup de cetățeni de etnie romă au convins un preot să-i lase în biserică pentru a-l pune pe unul de-al lor – cunoscut sub numele de al lu’ Porcu – să se jure că n-a întreținut relații sexuale cu nurorile sale. Ajunși în biserică, romii au dat drumul la telefoanele mobile și au filmat: „Noi suntem țigani, o spunem pe directelea“, propune unul dintre făptași, ca un preambul la ceea ce a urmat. Și a urmat că a lu’ Porcu a jurat frumos și sincer în sfânta biserică „Am avut nouă nurori. Nici pă una n-am f…-o și n-am avut dragoste cu ea“. Auzind acestea, preotul încearcă să mai dreagă socoteala și îl învață pe bărbat cum se jură în sfânta biserică „Și-acuma ziceți după mine: jur în fața lui Dumnezeu că n-am avut nicio relație cu nora mea, că n-am întreținut relații sexuale“. La care al lu’ Porcu: „jur în fața lui Dumnezeu că io n-am avut nicio relație cu nora mea, că n-am f…-o!“.
    Vedeți mai jos imaginile. În limba română începe să se vorbească cam de pe la minutul 2.
Jurământul unui bărbat de etnie romă, în Biserică: „Am nouă nurori. Nici pă una nu am…şi nu am avut dragoste cu ea”Văzând imaginile, Arhiepiscopia Timișoarei s-a luat cu mâinile de cap: „Ne exprimăm părerea de rău că părintele a acceptat presiunile făcute de cetăţenii respectivi asupra sa. Vom declanşa o cercetare internă pentru a analiza atent cazul şi a lua măsurile care se impun”.
  • N-am mai avut demult parte de o harfă amoroasă, iar ceea ce vă prezentăm acum este o capodoperă a genului. Începe, ca orice harfă românească, cu formula „pe fondul consumului excesiv de alcool…“ Așadar, pe fondul consumului excesiv de alcool, suceveanul Nicolae Tucaliuc, 50 de ani, din comuna Siminicea, s-a gândit să rezolve cât se poate de simplu cazul unui amantlâc pe care-l avea cu dorohoianca Tatiana Nagâţ, de 49 de ani. Dorind să se întoarcă acasă la nevastă, dar fiind totuși captiv în brațele amantei, bărbatul a luat o hotărâre curajoasă: să-și ducă ibovnica acasă și s-o prezinte nevestei drept „o verișoară“. Nicolae a luat această decizie știind bine că locuința sa are o singură cameră și un singur pat. Aici intervine orgoliul Lenuţei Tucaliuc, nevasta, care, pe fondul consumului moderat de alcool, și-a dat seama că verișoara pe care Nicolae dorea să o vâre în patul conjugal este de fapt metresă. Lenuța, atunci, s-a făcut ca ceara și a provocat un scandal care a trezit toată Siminicea. Amanții s-au precipitat, Nicolae a sunat la 112, sperând că poliția îi va aresta nevasta, iar el va avea parte de o noapte liniștită cu Tatiana. Tatiana, în schimb, s-a speriat, și-a strâns boarfele și s-a făcut nevăzută. Nicolae, turbat de durere, n-a băgat de seamă fuga amantei. Când polițiștii au venit și au luat act de scandal, bărbatul a început să-i acuze că i-au răpit verișoara. Finalul e trist, Tatiana și-a găsit alt verișor la care a înnoptat, iar Lenuța a dormit singură în patul conjugal pentru că Nicolae a amenințat-o că o omoară, obligându-i pe polițiști să-l încătușeze și să-l interneze la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Suceava. Sfârșit.
  • Pedrara este o localitate din sudul Spaniei. Acolo trăiesc 5.000 de spanioli și câteva sute de români. Am fi vrut să spunem că trăiesc în bună pace și concordie, dar, în realitate se urăsc de moarte. Iar săptămâna asta s-au urât atât de tare încât presa internațională s-a aplecat să relateze despre tensiunile xenofobe din micul orășel andaluz. Totul a pornit de la „o românească“ pe care a făcut-o în trafic un conațional de-al nostru – a vrut să depășească pe dreapta – rezultând un accident rutier minor. Păgubitul, un spaniol care mergea cu soția la o înmormântare, nu s-a supărat și a scos amiabila, însă românul a replicat scoțând o bâtă din mașină – că așa-i tradiția pe la noi, să ai și o bâtă între scaunele din față. Spaniolul n-a avut, practic, nicio șansă. A fost bătut, ziua în amiaza mare, cu bâta. Povestea s-a întins, poliția l-a arestat pe românul agresor și pe alți doi români care se aflau în mașină, iar de luni și până acum Pedrara a devenit scena unei vânători de români. Câteva sute de spanioli au început să întoarcă cu roțile în sus mașinile cetățenilor români. Au fost zeci de astfel de cazuri. Spaniolii spun că românii din localitate sunt violenți și au cerut evacuarea acestora din localitate. Primarul este de partea insurgenților și a făcut declarații pe care chiar și politicienii spanioli le-au catalogat drept iresponsabile: „Şi mie mi-ar plăcea să văd oameni împuşcaţi, dar nu putem face acest lucru. Le-am zis destule, nu mai am ce să le mai zic“. Așadar, e rău pe la Pedrara. Urmărim cazul, dar bine n-are cum să fie.
  • Poșta română, singurul loc din țară unde nu se poate plăti cu cardul, s-a pus pe investiții serioase. La Călărași, Poșta a cheltuit 27.500 de euro pentru achiziționarea de noi uniforme pentru factorii poștali. 13 poștași călărășeni au îmbrăcat deja noile uniforme. Și poate că n-am fi făcut atâta caz de povestea asta dacă n-am fi citit și comunicatul de presă care a însoțit evenimentul: „Prin această achiziție de uniforme se întreţine imaginea Companiei Naţionale Poşta Română. Ţintim să creăm o imagine nouă, ordonată, care să se reflecte, în acelaşi timp, şi în calitatea serviciilor prestate de angajaţii noştri”. Cât timp doamnele și domnii de la oficiile poștale vor tasta la calculator cu un singur deget, noi vom avea tot timpul din lume să le admirăm noile uniforme.
  • Vă lăsăm cu acest reportaj video realizat de jurnaliștii de la Știri de Buzău: în municipiul Buzău umblă polițiștii să amendeze oamenii care și-au făcut și ei câte-o debara de murături pe holul blocului. E toată România care stă la bloc în acest clip de 3 minute: „Compoțel, borcane goale, pâine uscată ca să ducem la țară, încălțăminte… în casă unde să le ținem?“
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să